Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Theeuwes-Baijens, Maria Josepha Anna Petronella Antonia

Ria Theeuwes
Maria Theeuwes Baijens b.jpeg
Volledige namen Maria Josepha Anna Petronella Antonia Baijens
Geboortedatum 03-10-1911
Geboorteplaats Tilburg
Adres Pastoor Oomenstraat B298D, nu Pastoor Oomenstraat 13
Woonplaats Rijen
Burgerlijke staat gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Nicolaas Theeuwes
Beroep lerares costumière
Overlijdensdatum 29-10-1944
Plaats van overlijden Rijen

Kun je het levensverhaal van dit oorlogsslachtoffer aanvullen? Of heb je een foto gevonden die we kunnen digitaliseren? Op de hoofdpagina van portaal Gilze en Rijen zie je hoe te reageren. Wij nemen graag contact met je op!

Theeuwes-Baijens, Maria Josepha Anna Petronella Antonia, (geboren in Tilburg 3-10-1911, overleden in Rijen 29-10-1944), dochter van Godefridus Baijens (1881-1914) en Johanna van Loon (1877-1964). Ze was lerares costumière.

Achtergrond

Ria Baijens werd op 3 oktober 1911 in Tilburg geboren als dochter van Godefridus Baijens (1881-1914), boekhouder, en Johanna van Loon (1877-1964). Ze was hun derde kind. Toen Ria 2,5 jaar oud was overleed haar vader. Haar moeder hertrouwde enkele jaren later. Uit dit huwelijk werden nog drie kinderen geboren. Ria trouwde op 28 september 1939 met Nico Theeuwes, een accountant uit Rijen, nadat ze eerder met de handschoen in ondertrouw was gegaan. Nico was namelijk opgeroepen voor de mobilisatie. Na haar huwelijk moest ze stoppen als lerares costumière. Ria en Nico kregen drie kinderen, twee meisjes en een jongen (bijna 4 jaar, ruim 2 jaar en pas 6 maanden in 1944). Ze woonden in de Pastoor Oomenstraat B 298 D (nu Pastoor Oomenstraat 13).

Gebeurtenis

Op 28 oktober 1944 werd Rijen bevrijd, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Er werd die dag flink gevochten en ook de volgende dag nog. Op zondag 29 oktober 1944 kwam ’s morgens vroeg een aantal mortiergranaten neer in de buurt van Burgemeester Sweensplein en Pastoor Oomenstraat. Hierbij kwamen zowel militairen als burgers om. De familie Theeuwes verbleef die ochtend in de kelder bij de overburen, die was namelijk groter dan hun eigen kelder. Toen Ria Theeuwes zag dat de Britse soldaten even een pauze namen om thee te drinken, liep ze naar hun eigen woning aan de overkant om wat weckpotten uit de kelder te halen. Juist op dat moment vuurden Duitse soldaten een granaat af op een Engelse tank die daar stond. Ria Theeuwes raakte zwaargewond en overleed na drie kwartier. Nico Theeuwes en zijn dochters stonden voor het raam toen hij de granaat aan hoorde komen. Hij drukte zijn dochters direct op de grond, maar de oudste dochter raakte door rondvliegend glas gewond aan hoofd en been. Ze weet nog dat haar mooie blauwe bloemetjesjurk onder het bloed zat. De kinderen Theeuwes werden opgevangen bij mensen in de Tuinstraat. Oma Theeuwes-Verheijden heeft daarna, met veel steun van familie en kennissen, de verantwoordelijkheid voor het moederloze gezin op zich genomen, tot Nico Theeuwes in 1947 hertrouwde. Bij dit gevecht kwamen ook haar twee overbuurmannen Anton van Loon en Louis Smeulders om het leven.

Meer informatie over de bevrijding van Rijen vind je via deze link: Bevrijding van Rijen - 28 en 29 oktober 1944

Ddd 010248695 mpeg21 p010 image.jpeg
Maria Theeuwes Baijens a.jpeg







Bronnen en Literatuur

  • Archief van de familie Theeuwes,
  • J.P. van den Hout. e.a. Vijf jaar luchtfront. Deel V. Uitgave Heemkring Molenheide, 1988
  • Beeldbank Heemkring Molenheide (Collectie bidprentjes)
  • www.Delpher.nl
  • Genealogieonline.nl,
  • De bevrijding van Rijen; door John Stienen op site Heemkring Molenheide.