Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

The Murphs

The Murphs
3.4 Murphs S9 blz 25.jpg
The Murphs v.l.n.r. André Ijsseldijk, Kees Hamers, Christ Schoonus, Ad van den Oetelaar en Ad van Roy.


The Murphs
3.6 Murphs soos submarine Tilburg 1967.jpg
Optreden in 1967 in soos Submarine in Tilburg.


The Murphs
3.9 Murphs sporthal Haaren 1967.jpg
Optreden in 1967 in de sporthal van Haaren

Geïnspireerd door The Bintangs

André IJsseldijk, Ad van Roy, Kees Hamers en Christ Schoonus waren Udenhoutse vrienden die in de zomer van 1965 met z’n vieren op vakantie waren in Limburg. Daar bezochten ze een concert van de Nederlandse beatgroep The Bintangs. Zij vonden het tijd worden dat er een Udenhoutse beatgroep zou komen. Zo gezegd, zo gedaan. Een naam was snel gevonden, namelijk “The First”, wat staat voor de eerste beatgroep in ons dorp. En ook de rolverdeling was snel gemaakt: André IJsseldijk sologitaar, Ad van Roy slaggitaar, Kees Hamers basgitaar en zang en Christ Schoonus drums. Een vriend uit Tilburg, Ad van den Oetelaar, werd gevraagd voor zang. Paul Mulder werd roadmanager en zou de optredens organiseren. Maar ja, dat staat dan allemaal mooi op papier, maar hoe kom je aan instrumenten?

André IJsseldijk groeide op in het kippen- en eierenbedrijf IJsseldijk aan de Kreitenmolenstraat achter het open stuk land tegenover park Ter Roomley. Christ Schoonus is een zoon van Kees Schoonus (de Touwslager) en Sjaantje Timmers. Zij woonden in een drie-onder-een-dak-woning in de Kreitenmolenstraat, waar decennia lang het postkantoor stond en waar we nu Prinsenstaete vinden. Ad van Roy is een zoon van groentenboer Van Roy uit de Van Heeswijkstraat. Kees Hamers is een zoon van Wout en Sjaan Hamers van de slagerij net voorbij de overweg. Paul Mulder is een zoon van gemeentesecretaris Willy Mulder en woonde in de Kreitenmolenstraat, waar voorheen Anggrek en nu de Kreiterij is gevestigd. André, Christ, Kees en Paul waren leeftijdsgenoten van 16 en 17 jaar, Ad van Roy was een jaartje jonger. Ad van den Oetelaar was een weesjongen, die in Tilburg op Huize Eigenhorst woonde en die later is opgenomen in het gezin van Wil en Thea IJsseldijk. Christ Schoonus, Kees Hamers en Paul Mulder kenden elkaar al van de kleuterschool en waren vrienden gebleven. De drie hadden Ad van Roy en André IJsseldijk leren kennen bij optredens van popgroepen, waar ze gemeenschappelijke interesse in hadden. Bij het oprichten van The First werkte André IJsseldijk al als huisschilder, Christ Schoonus als onderhoudsmonteur op de Tilburgse Katoenspinnerij en Kees Hamers leerde het slagersvak bij Puk van Oirschot in Oisterwijk. Ad van Roy zat nog op school. Ad van den Oetelaar werkte toen nog op Huize Eigenhorst. Paul Mulder volgde de U.L.O. en is later bij D.A.F. gaan werken.

Heel veel oefenen met materiaal van The Stones

Vader Wil IJsseldijk bleek bereid een bedrag aan de jongens te lenen voor de aanschaf van instrumenten. Met dat geld gingen ze naar de winkel van Bill Coolen in Tilburg voor de aankoop van een sologitaar, een basgitaar en een slaggitaar, een tweedehands drumstel, een versterker en een microfoon met standaard. De band oefende in een kippenhok van de firma IJsseldijk aan de Kreitenmolenstraat, vaak tot diep in de nacht. Het repertoire bestond uit top 40-nummers van onder andere The Stones, The Kinks, Q65, The Outsiders, enzovoorts, enzovoorts. Het allereerste optreden vond plaats in de oude Landbouwschool aan de Kreitenmolenstraat, op een feestavond van de A1-jeugd van S.v.S.S.S. De gage was 75 gulden en 3 bakken bier. Daarna volgde de deelname aan een talentenjacht van de Udenhoutse KPJ in de parochiezaal achter de kerk. Daar traden bekende zangeressen van toen op, met name Karin Kent, Trea Dobbs en de toen nog zeer jonge Sandra Reemer. The First had extra versterkers meegenomen, oude radio’s in een eierkist. De jongens behaalden de 12e plaats op 20 deelnemers. Vanaf toen ging het bergopwaarts. The First repeteerde als een bezetene en de bandleden vonden allerlei baantjes om te sparen voor nog twee versterkers, een zanginstallatie en een beter drumstel. De naam veranderde in The Murphs, de landlopers.

Optredens via een orkestenbureau

Na enkele proefoptredens werd The Murphs door orkestenbureau Vermeulen uit Den Bosch aangenomen voor het verzorgen van optredens in cafés en zalen. Opnieuw was de heer Wil IJsseldijk zo goed te zorgen voor het vervoer van de bandleden en hun instrumenten. Enkele plaatsen waar The Murphs zoal optraden, waren: Geffen, Beneden- en Boven-Leeuwen, Kerkdriel, Boxtel, Esch, Haaren, Helvoirt, Cromvoirt, Den Bosch, Vlijmen.

Veel baantjes en bijverdiensten verder, waren de bandleden in staat nieuwe instrumenten te kopen bij Bill Coolen in Tilburg. Eindelijk konden ze spelen op een Fender gitaar, met een heus Premier drumstel, nieuwe versterkers, nieuwe zang- en echo-installatie, noem maar op. Het totale bedrag van deze gehele nieuwe installatie bedroeg toen al 20.000 gulden. Het aantal optredens nam toe en daarmee de verdiensten, waarmee de totale schulden binnen twee jaar konden worden afbetaald.

Zes mooie jaren

The Murphs traden ook op in Tilburg, onder andere in Soos La Vigne, in soos Submarine en in El Torro. In ons eigen dorp traden ze op in de oude gymzaal van het parochiehuis met Koninginnedag en op dansavonden van de KPJ. Prachtige tijden waren dat! De band trad ook op met carnaval. Op die carnavalsavond in Kerkdriel, in hotel Het Luchtschip, speelden ze wel twintig maal Boudewijn de Groot’s nummer Het land van Maas en Waal. Al die jaren is de band muziek van andere groepen blijven spelen. Ze hebben één tune zelf geschreven, namelijk de tune om tijdens optredens de pauze en het einde aan te kondigen.

In het laatste jaar van het bestaan van The Murphs, 1971, is Ad van Roy gestopt als slaggitarist en is zijn plaats ingenomen door Joep de Weijer. Het einde van de groep kondigde zich aan met de militaire dienst van bassist Kees Hamers, die naar de West vertrok. De groep had nog een tijdje een gastbassist uit Boxtel en nog een uit Tilburg, maar dat werkte niet goed. De jongens besloten te stoppen.

The Murphs hebben al met al zes prachtige muzikale jaren gehad. Op 28 oktober 1995 volgde een eenmalige reünie met een avondvullend optreden in hotel café restaurant 't Centrum op de zilveren bruiloft van Paul en Ton Mulder. Van dat optreden is een mooie DVD gemaakt voor het nageslacht. (Zie ook Unentse Sprokkels 9, blz. 24 t/m 27.)