Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

TextielMuseum

TextielMuseum
Locatie Goirkestraat 96, Tilburg
Oorspronkelijke functie Wollenstoffenfabriek C. Mommers & Co
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 46925

Historie

Vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw werden er pogingen ondernomen om in Tilburg een stedelijk museum op te richten. Dat is in feite pas in 2004 gelukt met de oprichting van Stadsmuseum Tilburg. In 1927 adviseerde een ingestelde museumcommissie het gemeentebestuur echter dat een afdeling over het textielverleden van de stad het belangrijkste hoofdstuk van zo’n stedelijk museum moest worden.

In 1924 was al op de Internationale Tentoonstelling voor Handel en Industrie een weverswoning nagebouwd met daarin objecten over het textielverleden. De Stichting Textielmuseum Tilburg richtte in 1958 in de fabrikantenvilla van Janssens van Buren aan de Gasthuisstraat (Gasthuisring) het Nederlands Textielmuseum op.

In 1986 werd het museum gehuisvest in de voormalige wollenstoffenfabriek van C. Mommers & Cie aan de Goirkestraat. Sinds 2000 werkt het Textielmuseum met het ‘museum in bedrijf’-concept. Hedendaagse kunstenaars en ontwerpers worden gevraagd een ontwerp te maken dat met behulp van de technische specialisten van het museum wordt uitgevoerd.

TextielLab

In 2005 vond de opening plaats van het TextielLab, het museum als ‘creatief museum in bedrijf’. Hier staan zes technieken centraal: weven, breien, printen, borduren, laseren en tuften. Het publiek kan het gehele traject volgen, van ideevorming tot digitaal omgezette ontwerpen, en van kleurproeven tot afwerking. Zowel historische als moderne, computergestuurde machines zijn in werking te zien. Het museum beschikt ook over een uitgebreide bibliotheek.

Van 1970 tot 2007 was het museum een gemeentelijke instelling en vanaf 2007 maakt het deel uit van de Stichting Mommerskwartier. In 2008 is de naam gewijzigd in Audax Textielmuseum Tilburg, tegelijk met de opening van een nieuw entreegebouw. De opeenvolgende directeuren waren Jan Sloekers (1960-1981), Hans Holthaus (1981-1986), Fred van Oss (1986-1996), Carin Reinders (1996-2002) en dr. Ton Wagemakers (2003-2011). Sinds 2012 is Errol van der Werdt de nieuwe directeur.

TextielMuseum en Universiteit

In de aula van de universiteit hangt een wandtapijt (gebaseerd op een foto) van kunstenaar Teun Hocks met als thema ‘understanding society’. Het is vervaardigd in het TextielLab. Eerder weefde dit lab een tapijt voor de toenmalige Katholieke Universiteit Brabant, bestemd voor de portrettenzaal, met daarin verwerkt het beeldmerk van de universiteit. Sindsdien vervaardigt het museum nu en dan tafellinnen voor de universiteit, waarin steeds het logo wordt verwerkt. In 2010 werd tafellakens, tafellopers en servetten geproduceerd, vooral bedoeld als relatiegeschenk. Als gevolg daarvan treft men nu in bijvoorbeeld Shandong University, Beijing Language and Culture University, de Nederlandse ambassade te Moskou en op Bilkent University in Ankara tafellinnen aan van Tilburgse origine.

Tilburg op de Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Geheugen van Tilburg

Externe link

www.textielmuseum.nl