Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Technische ontwikkeling van de kermis

Na de uitvinding van de microscoop door Antonie van Leeuwenhoek (1670) raakte dit instrument in de vergetelheid. De Tilburger prof. dr. Frans Donders herontdekte de microscoop op de kermis. Hij realiseerde zich het belang voor de wetenschap. Dit is een voorbeeld van hoe uitvindingen als attracties op de kermis te bewonderen waren.

In 1879 maakten de Tilburgers kennis met de fiets door middel van de attractie Dubbel Cirque Vélocipède. In 1890 dreef een stoommachine voor het eerst een attractie aan. In 1896 vermaakten de Tilburgers zich met de eerste stoomcarrousel. Tussen 1910 en 1920 werd voor de aandrijving overgestapt van paarden-, stoom- en menskracht naar elektro- en brandstofmotoren.

De snelheden werden steeds hoger, de sensaties groter. De cakewalk deed in 1910 haar intrede in Tilburg. Aan een zweefmolen uit 1912 hingen vliegtuigjes. Ook de auto was al snel op de kermis te vinden, want in 1920 stond op de Heuvel een Auto Carrousel. De sensatie van een achtbaan kon in 1924 voor het eerst worden beleefd.

Snelheid ging een steeds grotere rol spelen. Een van de eerste attracties van na de Tweede Wereldoorlog waaruit dat bleek, was de Raketbaan. De technische ontwikkeling ging in de loop der tijd letterlijk en figuurlijk alsmaar sneller, waardoor de oude voorgangers nu behoren tot het ‘nostalgische’ vermaak.

Zie ook

Tilburgse Kermis

Externe link

Tilburgse Kermis op Het Geheugen van Tilburg