Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Tatarczyk, Wiktor

Wiktor Kryskiewicz (Tatarczyk=schuilnaam)
Wiktor Tataczyk.jpg
LEST WE FORGET
Geboortedatum 23-08-1923
Geboorteplaats Wyry p. Pszczyna, (PL)
Overlijdensdatum 30-12-1944
Plaats van overlijden Goirle. (NL) (British Hospital)
Bijzonderheden K.I.A. bij de slag om het “Capelsche Veer” 1944-1945

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ LEST WE FORGET

Hoewel het inmiddels (2023) meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in en rondom Goirle. Deze slachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant-Goirle.

We streven ernaar om bij deze personen hun naam, verhaal, afbeelding te plaatsen en daarmee te eren en bedanken en de herinnering aan hen levend te houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.


Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook voor die van U. !!

graf Wiktor Kryskiewicz (foto: GeKa)

Wiktor Kryskiewicz (Tatarczyk = schuilnaam) is een van hen. Hij overleed op 21- jarige leeftijd

Info

  • Nationaliteit : Poolse
  • Onderdeel : 1e Poolse Pantser Divisie / 9e Bataljon Infanterie
  • Rang : Private
  • Functie : Rifleman

Achtergrond

Wiktor Kryskiewicz schuilnaam = Tatarczyk is geboren op donderdag 23 augustus 1923 in Wyry p. Pszczyna, Polen. Hij is geboren onder de naam Kryskiewicz maar veranderde voor de oorlog de naam in Tatarczyk. Dit om bij evt. gevangenname zijn familie niet in gevaar te brengen. Je weet maar nooit.

Gebeurtenis

De slag bij het “CAPELSCHE VEER”.

Na de laatste gevechten op woensdag 8 november 1944 trokken de Duitsers zich terug over de Maas naar het noorden van Nederland. De commandant van de 1e Poolse Pantserdivisie, generaal Stanisław Maczek, verklaarde in zijn memoires dat hij hoopte de komende maanden wat rust te krijgen, om de versterkingen te trainen en te worden uitgerust, maar integendeel, de divisie had een zeer zorgwekkende periode tot april 1945.

De 1e (mislukte aanval) van zijn 1e Poolse Pantserdivisie was in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 december 1944. Zij kregen de taak om de frontlinie te bewaken, bestaande uit de rivier die achtereenvolgens Hollands Diep, Amer en Maas wordt genoemd. Duitse patrouilles infiltreerden dagelijks en het was echt onmogelijk om naar de frontlinie te kijken, omdat het weer in de beginperiode erg nat was en later begon het hard te vriezen. Het was onmogelijk om tanks te gebruiken en tijdens deze winter kreeg iedereen in de divisie de opdracht om infanterietaken uit te voeren. In de zuidelijke dijken werden bunkers gebouwd, maar door het extreem koude weer en ook door de aanvallen van Duitse patrouilles leed de Divisie verliezen. Een ander soort gevaar was de lange afstand van Duitse artillerie en het toenemende aantal vliegende bommen (V1), die dag en nacht overvlogen. Op een dag slaagden de Duitsers er ook weer in terug te komen. De 1e Poolse Pantserdivisie probeerde de “Capelsche Veer” te heroveren. Deze pogingen, op zondag 31 december 1944 en later op zondag 7 januari 1945, mislukten echter en het resultaat was een groot aantal slachtoffers.

Wiktor raakte bij deze 1e aanval op vrijdag 29 december 1944 ernstig gewond bij de gevechten aan de Maas, bij het “Capelsche Veer”. Hij werd overgebracht naar het militair hospitaal in Goirle (het toenmalige fraterhuis) waar hij op zaterdag 30 december is overleden.

Wiktor ligt op het ERE-veld in Goirle begraven met nog 3 andere Polen die bij dezelfde strijd omgekomen zijn. Dit zijn Zigmunt Sosnowski - Stanislaw Gomolka en Wladyslaw Topko. Allen gesneuveld bij de 1e of 2e Poolse aanval.

Ook op zijn grafsteen staat een Poolse Adelaar afgebeeld.

Graflocatie

  • Begraafplaats : Common Wealth War Graves-- RK. St. Jan te Goirle (NL)
  • GPS Coördinaten : Latitude: 51.51874, Longitude: 5.06559
  • Graf nr. : Rij 2 graf 5

Jaarlijks wordt op dit ERE-veld in Goirle een herdenking gehouden uit respect voor de 27 mannen en 1 vrouw, opdat we ze niet vergeten.

Ereveld Goirle (fotoBvW)

Herdenkingen

Bronnen

Literatuur

  • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
  • J.C. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
  • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van wapenbroeders.