Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

TBV Wonen

TBV Wonen
Feestelijke bijeenkomst van de Tilburgse Bouwvereniging (TBV) in 1988. Fotograaf Frans van Aarle, collectie Regionaal Archief Tilburg.

In 1916 richtten fabrikanten de Tilburgsche Bouwvereeniging op, die moest voorzien in nieuwe woningen voor arbeiders. Het eerste project van 334 huizen werd in 1923 gerealiseerd in het plan Merode, nabij de Broekhovenseweg. Een jaar later volgden huizencomplexen in de Houtstraat en in de wijk Groeseind. Deze werden gebouwd door de Gemeentelijke Woningdienst, maar waren in beheer bij de TBV. Daarna volgde een moeilijke periode, omdat er een huizenoverschot was en de woningen in de crisisjaren moeilijk te verhuren waren. Na de Tweede Wereldoorlog werden door TBV weer nieuwe complexen gebouwd of in beheer genomen, vaak in samenwerking met de gemeente. Vanaf het einde van de jaren veertig bouwde TBV talloze huizen en de eerste Tilburgse flats, zoals in de bouwmeesterbuurt, rondom de Nassaustraat en in de wijk Oerle. In de jaren zestig en zeventig verrezen er grote woningcomplexen en flats in wijken als Wandelbos en Heikant. In de jaren tachtig verlegde TBV de aandacht naar het bouwen voor een- en tweepersoonshuishoudens en senioren. Vanaf de jaren negentig werd de vereniging omgezet in de stichting Woningcorporatie TBV. Naast het verhuren van woningen ging zij ook koopwoningen bouwen. De organisatie heet tegenwoordig TBV Wonen.