Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Synagoge

De joden in Tilburg hielden tussen 1814 en 1819 al synagogegdiensten in diverse gehuurde ruimtes. In 1820 kregen ze een eerste synagoge. Het gebedshuis werd ingericht in een pand aan ‘t Ven (Piusplein). Omdat de joodse gemeenschap snel groeide, verhuisde de synagoge al gauw naar een pand in de Zomerstraat.

In 1873 werd onder architectuur van Edouard Fremau een definitieve synagoge gebouwd in de Comediestraat (Willem II-straat). Kenmerkend aan het ontwerp zijn de oosterse gevelversieringen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het interieur geheel vernield. Het gebedshuis werd voor andere doeleinden bestemd, zoals voor de opslag van rituele voorwerpen die in de omgeving waren geroofd door de Duitsers.

In 1948 werd de synagoge opnieuw ingewijd. Omdat het ledental van de orthodox-joodse gemeente sterk was geslonken, werd het gebouw in 1976 overgedragen aan de gemeente. Daarna deed het gebouw onder andere dienst als concertpodium.

Sinds 1994 is het gebouw eigendom van de Liberaal Joodse Gemeente Brabant. Na een grondige restauratie werd de synagoge in 1998 wederom opnieuw ingewijd. Uniek in de Tilburgse synagoge is de mikwe, een ritueel bad.