Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Sybenga, Auke Anton

Auke Anton Sybenga
Auke Anton Sybenga. Bron Oorlogsgravenstichting.jpg
Auke Anton Sybenga. Bron: Oorlogsgravenstichting
Volledige namen Auke Anton Sybenga
Geboortedatum 30-07-1920
Geboorteplaats Ten Boer
Adres Markt 33
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Student, oogstopzichter
Overlijdensdatum 06-03-1945
Plaats van overlijden Wöbbelin (Ludwigslust) (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Auke Anton Sybenga (Geb. 30-7-1920– gest. 6-4-1945 Wöbbelin), student Landbouwhogeschool. Zoon van Derk Jan Sybenga (1881- 1966) en Wilhelmina Verlare (1884-1940).

Achtergrond en jeugd

Auke wordt op 30 juli 1920 te Ten Boer geboren als zoon van Derk Jan Sybenga , landbouwer en Wilhelmina Verlare. Auke brengt zijn jeugd door op de boerderij in Blokum, een gehucht nabij Woltersum, gemeente Ten Boer als jongste zoon in het boerengezin. Auke volgde lager onderwijs op de School met de Bijbel in Ten Boer en voorgezet onderwijs op de Chr. HBS in Groningen. Hij slaagde in 1939 voor de toelating tot het tweede studiejaar van de Koninklijke Militaire Academie te Breda maar de tewerkstelling werd door het uitbreken van de mobilisatie opgeschort. Hij behoorde tot de School Reserve Officieren der Bereden Artillerie te Ede. (De SROBA)

Gebeurtenis

In september 1940 ging Auke studeren aan de Landbouwhogeschool in Wageningen. Auke weigert de loyaliteitsverklaring te tekenen en duikt onder, samen met zijn studievriend Leo Troost. In oktober 1943 waren Auke en Leo officieel in dienst bij het Bureau Oogstvoorziening als landbouwkundige voor West-Brabant en Zeeland. De standplaats was Tilburg. Auke en Leo werden actief in het verzet en voerde voor Groep Albrecht verkenningen uit. Op 21 november 1944 werd Auke gearresteerd. Op 1 december werd hij overgebracht naar kamp Amersfoort en kreeg het gevangenennummer 9251. Op 2 februari 1945 is hij gedeporteerd naar het concentratiekamp Neuengamme, daar kreeg hij het nummer 70748. Tijdens het transport naar Neuengamme gooide Auke in de buurt van Groningen een briefje uit de trein ‘Ik ben op doorreis naar D, Sybenga’. Zijn laatste levensteken heeft uiteindelijk zijn familie bereikt.

Vanuit Neuengamme werd Auke overgebracht naar het buitenkamp Wöbbelin waar hij op 6 maart 1945 is overleden.

Auke Anton Sybenga staat vermeld op de Gedenksteen in de aula van de Wageningen universiteit en op de Naamwand van het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg. (bron: Wageningen 1940-1945.nl)

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Internet

Externe links