Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Swanton, Eithne

Eithne Swanton
Swanton, Eithne.jpg
LEST WE FORGET
Geboortedatum 10-03-1916
Geboorteplaats Enniskillen, Noord Ierland. (GB)
Burgerlijke staat ongehuwd
Overlijdensdatum 21-11-1944
Plaats van overlijden Goirle. (NL)
Bijzonderheden Ongeval

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ LEST WE FORGET

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in en rondom Goirle. Deze slachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant-Goirle.

We streven ernaar om bij deze personen hun naam, hun verhaal, hun afbeelding te plaatsen en daarmee te eren en bedanken en de herinnering aan hen levend te houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.

Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook voor die van U. !!

Graf Eithne Swanton (foto: GeKa)

Info

  • Nationaliteit : Britse
  • Onderdeel : Auxillary Territorial Service (A.T.S)
  • Registratienummer : W/297570
  • Rang : Korporaal

Gebeurtenis

Het verhaal van Eithne Swanton (Opgetekend door: G. Kobes 22-10-2011)

Het verheugd mij U vandaag eindelijk het verhaal te kunnen vertellen van Eithne Swanton, de enige vrouw tussen al deze mannen. In de middelste rij, in het eerste graf achter het monument, werd deze jonge vrouw van 28 jaar oud, in november 1944 begraven. Eithne Swanton geboren op 10 maart 1916 in Enniskillen, een klein dorpje in Noord Ierland. Zij kwam ter wereld in het ouderlijk huis. Zij was het tweede kind van William Swanton en Catherine Dolan. Een maand na haar geboorte stierf haar moeder. Vader William hertrouwde later en kreeg nog 5 kinderen. Eithne is afkomstig uit Ierland, waar zij samen met haar oudere broer, 3 stiefzusjes en 2 stiefbroers opgroeide in Castletown, een plaatsje in de buurt van Cork. Vader William had hier een winkel in drogisterijartikelen tot 1937, daarna verhuisde het gezin naar Dublin.

Certificaat Eithne Swanton (foto CWGC)

Eithne kreeg haar schoolopleiding bij de nonnen van het Ursulinenklooster in Cork. Blijkbaar had zij een talenknobbel gezien haar studie vreemde talen aan de Universiteit van Cork. In 1937 kreeg zij haar eerste baan als lerares Engels bij een school in Belfast, later ook nog als lerares Frans. In 1938 vertrok zij voor een jaar naar Frankrijk, waar zij Engelse les gaf op een meisjesschool in Libourne, vlakbij Bordeaux. Haar vrije tijd besteedde zij aan muziek, theater en sport, vooral zwemmen. Zij sprak vloeiend Frans maar ook de Duitse taal beheerste zij goed. Waarom zij besloot om dienst te nemen bij het leger, dat is niet bekend en was niet erg gebruikelijk. Waarschijnlijk was het om haar talen verder te ontwikkelen. Op woensdag 2 februari 1944 heeft zij zich ingeschreven voor het vrouwenkorps en op vrijdag 10 maart begon zij met haar militaire opleiding in Schotland.

In september 1944 werd zij in de rang van korporaal toegevoegd aan het 11e Leger dat op zaterdag 28 oktober 1944 - een dag na de bevrijding van Goirle naar Frankrijk vertrok. Na de ontscheping in Frankrijk, moet zij richting Nederland zijn getrokken. Op dinsdag 21 november 1944 krijgt zij ergens in de buurt van Goirle een ernstig ongeval met een motor, waarbij zij zwaar gewond naar het Militair Hospitaal bij de Fraters in Goirle wordt gebracht. De artsen proberen van alles om haar te redden, maar het mocht niet zo zijn.

Op dinsdag 21 november 1944 stierf korporaal Eithne Swanton uit Ierland in ons dorp.

Eithne Swanton, donker bruin haar, blauwe ogen, slechts 28 jaar oud….. Onthoud haar naam…. Onthoud haar verhaal…. (G. Kobes- 22 Oktober 2011)

Graflocatie

  • Begraafplaats : Commonwealth War Graves-- RK. St. Jan te Goirle (NL)
  • GPS Coördinaten : Latitude: 51.51874, Longitude: 5.06559
  • Graf nr. : Rij 2 graf 1

Eithne Swanton is begraven op het ERE-veld van de Commonwealth War Graves op het kerkhof van St. Jan te Goirle (NL), waar jaarlijks alle personen in Goirle speciaal worden herdacht. 27 mannen en 1 vrouw (Eithne). Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid.

Toelichting

De Auxiliary Territorial Service (A.T.S.) waartoe Eithne Swanton behoorde, was de vrouwentak van het Britse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het werd opgericht op 9 september 1938, aanvankelijk als vrouwenvrijwilligersdienst, en bestond tot 1 februari 1949, toen het werd samengevoegd tot het Women's Royal Army Corps. Bron: ( Wikipedia)

Herdenkingen

EREveld Goirle (foto: BvW)

Bronnen

Literatuur

  • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
  • J.C. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
  • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van wapenbroeders.