Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Swagemakers, Gebr.

Deze fabriek is onderzocht door Baalen, Wim van


Swagemakers, Gebr.
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek, handel in wollen manufacturen en handel in steenkolen
Vestigingsadres Telegraafstraat
Datum oprichting 28-08-1873
Datum opheffing 31 december 1883
Eigenaars / oprichters Ludovicus Gerardus Swagemakers (1838-1898) en Carolus (Charles) Antonius Swagemakers (1840-1907)
Opvolging n.v.t.
Familieverbanden Swagemakers
Herkomst eigenaars / oprichters De familie Swagemakers stamt al vanaf de 18e eeuw uit Tilburg
Herkomst vreemd kapitaal Onbekend, vermoedelijk familiekapitaal
Innovatieve aspecten De onderneming gebruik van openbare veilingen in Tilburg om wol en afval van de fabriek te verkopen.
Reikwijdte van het bedrijf Nationaal en Internationaal


Algemene omschrijving

Franciscus Aloysius (F.A.) Swagemakers (1811-1889) was al vanaf 1835 actief als ondernemer met een oliemolen en een spinnerij aan de Heuvel. In 1865 verkreeg hij ook een vergunning voor een stoommachine van 20 pk voor een op te richten fabriek. In het jaar 1868 worden de zakelijke activiteiten van de familie opgesplitst over twee ondernemingen: F.A. Swagemakers gaat samen met zijn zonen Hubert en Leo verder met de wollenstoffenfabriek F.A. Swagemakers & Zonen op de Heuvel en twee andere zonen, Ludovicus en Charles, zetten onder de naam Gebroeders Swagemakers de activiteiten voort die tot die datum onder de Firma F.A. Swagemakers (alléén) werden uitgevoerd. De Firma Gebr. Swagemakers, gevestigd in de Telefoonstraat, houdt zich naast de fabricage en handel in wollen stoffen ook bezig met de handel in steenkolen. In 1873 wordt de firma omgezet in een vennootschap middels een notariële akte. De fabriek beschikt in 1880 over een stoommachine van 15 pk en een personeelsbestand van 120 medewerkers; 72 mannen, 32 vrouwen, 10 jongens en 6 meisjes. Een brand in het jaar 1883 verwoest de fabriek in de Telegraafstraat vrijwel volledig met een geschatte schade van hfl. 35.000,-. Aan het einde van dat jaar wordt de vennootschap ontbonden en scheiden de wegen van de broers. Ludovicus, getrouwd met Nicolasina Bogaerts, neemt de activiteiten van de vennootschap over en begint een nieuwe wollenstoffenfabriek onder de naam Swagemakers-Bogaerts. Charles, getrouwd met Maria de Bont, begint een eigen firma onder de naam Swagemakers-De Bont. Hij is niet meer actief in de wollenstoffenfabricage, maar legt zich toe op de handel in steenkolen en koloniale waren.

Gezinskaarten

Opmerkingen

 • In 1879 schrijft de firma in op een aanbesteding voor militaire lakens.
 • Ook dingt de firma mee bij aanbestedingen van het departement van Koloniën.
 • Daarnaast maakt de onderneming gebruik van openbare veilingen in Tilburg om wol en afval van de fabriek te verkopen.
 • Ook werd er geleverd aan Nederlands-Indië.
 • In 1871 ondersteunde Gebr. Swagemakers een petitie aan de Tweede kamer tegen de invoering van handelstarieven voor Ned.-Indië.

Bronnen

 • Akte 28-08-1878 Notaris van de Mortel akte 302
 • Gorp, P.J.M. van. Tilburg, eens de wolstad van Nederland : bloei en ondergang van de Tilburgse wollenstoffenindustrie. Eindhoven : Bura Boeken, 1987.
 • Nieuwe Tilburgsche Courant maart 1887
 • Gemeenteverslagen Tilburg 1881, 1883 en 1887
 • Nooyen, H.C. 'Macht en onmacht : de ondergang van spinnerij SWABO Tilburg': Groep ex-SWABO-medewerkers, 1979.
 • Commandeur, Jan, Cor Jacobs, Bob Westerhof. Ge waart mar arbeider : een beeld van de tilburgse textiel, 1890-1980. Tilburg : Gianotten, 1981, p.164.

Afbeeldingen

Weekblad van Tilburg 25-01-1868 F.A. Swagemakers voortzetting in Gebr. Swagemakers.jpg