Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Swaanen, Cornelius Walterus Jacobus Albertus

Cornelius Walterus Jacobus Albertus Swaanen
Swaanen.png
Bron: De Tijd 17 juli 1945
Volledige namen Cornelius Walterus Jacobus Albertus Swaanen
Geboortedatum 30-10-1913
Geboorteplaats Tilburg
Adres Broekhoven 4
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Maria Wilhelmina Gerardina Burghouts
Beroep Twerner
Overlijdensdatum 26-04-1945
Plaats van overlijden Butzow (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Cornelius Walterus Jacobus Albertus Swaanen (Geb. Tilburg 30-10-1913– gest. Butzow-Dreibergen 26-04-1945), arbeider. Zoon van Waltherus Jacobus Swaanen (1884-1920) en Joanna Maria Dickens (1887-1952). Hij was getrouwd met Maria Wilhelmina Gerardina Burghouts. Uit dit huwelijk is in elk geval een kind geboren. Cornelius overleed op 26-4-1945 in Butzow.

Achtergrond en jeugd

Cornelius wordt op 30 oktober 1913 te Tilburg geboren als zoon van Waltherus Jacobus Swaanen, schrobbelaar, en Joanna Maria Dickens. Cornelius wordt aan de Broekhovenseweg geboren als 4e in een gezin van 8 kinderen. Twee kinderen overlijden jong. Vader Waltherus overlijdt in 1920 op 35-jarige leeftijd, een maand na de geboorte van het jongste kind. In 1939 trouwt Cornelius, 26 jaar oud met Maria Wilhelmina Gerardina Burghouts 27 jaar. Hun eerste kind, een dochter, wordt geboren in juli 1941.

Arbeidsinzet in Duitsland

Het is niet bekend om welke reden Cornelius in september 1944 in het tuchthuis van Hameln terecht komt. Het tuchthuis Hameln wordt in 3 april 1945 geëvacueerd vanwege de naderende geallieerden. De Nazi’s wilde op deze manier voorkomen dat de geallieerden zagen hoe slecht zij de gevangen behandelden.

Het transport ging via Coswig, Dessau, Liebenwerda via Berlijn Luckau naar Bützow/ Dreibergen waar het 27 april 1945 aankwam. De tocht die soms per trein ging maar waarbij ook vaak afstanden te voet afgelegd moesten worden was ontzettend zwaar. Van de ongeveer 550 gevangenen die op transport gesteld werden overleefden, volgens een ooggetuige, minder dan 250 gevangenen de tocht. Omdat na 5 april niets meer vernomen werd van Cornelius wordt verondersteld dat hij tijdens deze “dodenmars” overleden is.

Gebeurtenis

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het groeiend aantal slachtoffers. Een aanvulling op ‘Het leven gebroken’. In: Tilburg. Tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur, jaargang 21, 2003, nr. 1, p. 26-29.

Externe link