Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Stuijk, Antonia Cornelia

Netje Stuijk
Netje in zachtgroen jurkje
Netje in zachtgroen jurkje
Volledige namen Antonia Cornelia
Geboortedatum 10-01-1931
Geboorteplaats Rijen
Adres Laagstraat B 457, nu Laagstraat 50
Woonplaats Rijen
Overlijdensdatum 28-10-1944

Kun je het levensverhaal van dit oorlogsslachtoffer aanvullen? Of heb je een foto gevonden die we kunnen digitaliseren? Op de hoofdpagina van portaal Gilze en Rijen zie je hoe te reageren. Wij nemen graag contact met je op!

Stuijk, Antonia Cornelia (geboren in Rijen 10-1-1931, overleden in Rijen 28-10-1944), dochter van Arnoldus Johannes Stuijk (1887-1960) en Maria Lucia van Dongen (1890-1971).

Achtergrond

Netje Stuijk was een dochter van Arnoldus Johannes Stuijk (1887-1960) en Maria Lucia van Dongen (1890-1971). Arnoldus was landbouwer. Ze was op 10 januari 1931 geboren aan de Laagstraat B 457, ongeveer op de plek waar nu Laagstraat 50. De boerderij is na de oorlog gerenoveerd (vader Stuijk was zelf erg handig) maar inmiddels afgebroken.

Gebeurtenis

Op 28 en 29 oktober 1944 is Rijen bevrijd. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Met name in de kern van Rijen, Laagstraat, Past. Gillisstraat Heistraat, Tuinstraat en Pastoor Oomenstraat, werd veel schade aangericht. Er kwamen veel granaten op het dorp neer. Eén van die granaten kwam op 28 oktober om 13.30 uur in de schuilkelder in de Laagstraat terecht, waar de familie Stuijk zat. Het gezin bestond uit vader, moeder en negen kinderen. Dochter Riet, 22 jaar oud, raakte zwaargewond aan haar rechter bovenarm. Jarenlang dokteren en veel operaties hebben haar leven gered. Ze moest daarvoor naar het ziekenhuis in Leuven. Aan haar arm bleef altijd te zien waar ze geraakt was. Een andere dochter, Netje, was op slag dood. Ze was toen dertien jaar oud. Een granaatscherf kwam recht in haar hart. Haar zus Nellie Weterings-Stuijk weet nu nog te vertellen, dat Netje direct dood was en niets meer heeft gezegd. Door alle commotie ontdekte vader Stuijk pas de volgende dag dat hij ook gewond was. Een stukje van een granaat zat net onder zijn schouder.

Netje Stuijk was toen al een paar maanden van de St. Jozefschool af. En door de oorlog was het niet mogelijk om naar het vervolgonderwijs in Gilze of Dongen te gaan. Ze werkte dus mee in het huishouden en op de boerderij van haar ouders.

Buurman Janssens

Eind oktober 1944 was duidelijk te merken dat de bevrijding van Rijen snel zou plaatsvinden. De Duitsers trokken in de richting van Dongen en verder richting het noorden. Een Duitser had ergens een fiets meegenomen en alvast klaargezet voor zijn vlucht. De toen 37-jarige Adrianus Petrus (Janus) Janssens greep de kans aan om de Duitser te dwarsbomen en nam de fiets mee om die vervolgens achter hun boerderij in Laagstraat 23 te zetten. Woedend kwam de soldaat de boerderij in en vroeg aan Janus, die hij door zijn woede niet meteen herkende: “waar is die grote van Janssens”. Toen de Duitse soldaat naar de keuken werd gestuurd, ontdekte hij daar dat hij voor de gek was gehouden. In de keuken zaten namelijk alleen de ouders van Janus en zijn jongere broer en zus. Janus was ondertussen in de gelegenheid geweest om te vluchten naar het Rijens Broek. Drie dagen heeft hij daar zonder eten en drinken in een droge sloot gelegen. Op 28 oktober besloot hij naar huis terug te keren. Om zeker te weten dat dat veilig was, ging hij eerst langs de familie Stuijk, de overburen. Die zaten in de schuilkelder. Janus kon die door het losgebarsten bombardement niet meer bereiken. Plat gelegen op het erf wachtte hij het bombardement af, waarna hij vernam dat Netje Stuijk hierbij was omgekomen.

Meer informatie over de bevrijding van Rijen vind je via deze link:Bevrijding van Rijen - 28 en 29 oktober 1944

1de09863-74da-f786-2e74-68d23beb275c-3.jpg
Antonia Stuijk.jpeg


Bronnen en Literatuur

  • Mevrouw P. Weterings-Stuijk (zus)
  • Jack Janssens (zoon van Adrianus Petrus Janssens, 1907-1980)
  • De Bevrijding van Rijen, door John M. Stienen op www.heemkringmolenheide.nl
  • Beeldbank Heemkring Molenheide (Collectie bidprentjes)
  • A. Verster. e.a. In de greep van de meedogenloze; Gilze en Rijen in oorlogsdagboeken Uitgave van Heemkring Molenheide, z.j.
  • Genealogieonline.nl,