Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Stoomketelfabriek Deprez

Met de voorgevel van bakstenen, de draagconstructie en het zogeheten scheddak lijkt de stoomketelfabriek in de Lange Nieuwstraat sterk op de nabijgelegen gebouwen van de NS-werkplaats. In 1878 werd het gebouwd als ijzergieterij. In 1884 kochten de Antwerpse broers Jules en Ceasar Deprez het en richtten het in als stoomketelfabriek.

Rol binnen de werkplaats

In 1924 nam de NS-werkplaats de ketelmakerij en ijzergieterij weer van de broers over. Voor een onbelemmerde doorgang tussen de werkplaats en de fabrieksgebouwen werd in 1926 besloten een deel van de openbare weg, de Atelierstraat, aan het verkeer te onttrekken.

De voormalige Deprez-fabriek zou nog enkele keren van eigenaar wisselen. In 1960 kocht de gemeente Tilburg het en in 1984 kocht de werkplaats het weer terug met de bedoeling het uit te breiden. In plaats daarvan is een deel van het Deprez-complex later gesloopt.

Aan de oostkant van de fabriek stond nog een gebouw. Het was ooit ook van de broers Deprez. Het heeft nog een poos als groenteveiling gediend alvorens ook gesloopt te worden.

In 2008 werd de stoomketelfabriek aangewezen als gemeentelijk monument. In 2009 en 2010 is het grondig gerenoveerd, wat hard nodig was, omdat het in matige staat verkeerde. Het dak is opgeknapt, het metselwerk en de kozijnen zijn hersteld, de dakgoten zijn vernieuwd en de spanten verstevigd.

Huidig gebruik

Anno nu is de Deprez-fabriek een multifunctioneel bedrijfspand dat kleinschalige bedrijven huisvest en waarin kantoren te huur zijn. Het gebouw verbindt de Spoorzone met de wijk Theresia en is opnieuw in het bezit van de gemeente Tilburg.

Aan de binnenzijde van het gebouw zijn op verschillende hoogtes vloeren met vloerverwarming aangebracht, die met trappen en loopbruggen bereikbaar zijn. De binnenwanden zijn grotendeels verplaatsbaar, waardoor de ruimtes op maat te maken zijn, al naar gelang de gewenste invulling.

Zie ook

Bronnen en externe links

  • Oud-medewerker van de NS-werkplaats Hans Clijsen.
  • ‘Tilburgse Spoorzone’ – Cultuurhistorische verkenning: Bilan, Tilburg, 2004.
  • ‘Centrale Spoorwegwerkplaats Tilburg’ – Bouwhistorisch onderzoek: Boei, Hoevelaken, 2008.
  • ‘Nedtrain Tilburg 1868-2003’ – Geschiedenis van de spoorwegwerkplaats D’n Atelier: Henk van Doremalen en Martin van Broekhoven, Tilburg, 2003.
  • www.deprezgebouw.nl