Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Stokkermans, Johannes Cornelis

Jan Stokkermans
Stokkermans2.jpg
Volledige namen Johannes Cornelis Stokkermans
Geboortedatum 05-03-1922
Geboorteplaats Loon op Zand
Adres Hagelkruisstraat 7
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Wever
Overlijdensdatum 03-08-1944
Plaats van overlijden Friedrichshafen (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Johannes Cornelis Stokkermans (geb Loon op Zand 5-3-1922 overl. Friedrichshafen 3-8-1944 Zoon van Joannes Cornelis Stokkermans (1893-1967) en Adriana Laurijsen (1893-1961)

Achtergrond en Jeugd

Johannes Stokkermans werd geboren op 5 maart 1922 in Loon op Zand. Later verhuist de familie naar Tilburg. Het laatste adres waar Johannes gewoond heeft met zijn ouders, broers en zussen is de Hagelkruisstraat. In het gezin van 11 kinderen is Johannes 4e in de rij en de oudste zoon. Later worden er nog 3 jongens en 4 meisjes geboren. Johannes is wever van beroep.

Arbeidsinzet in Duitsland

Johannes wordt verplicht te gaan werken in Duitsland en hij komt terecht in Friedrichshafen aan de Bodenmeer in het uiterste zuiden van Duitsland. In deze omgeving waren onder meer gevestigd de Dornier Flugzeugwerke-vliegtuigfabriek, de Maybach-tankmotorfabriek, de Luftschiffbau Zeppelin-vliegtuigfabriek de Zahnradfabrik Friedrichshafen (letterlijk "tandwielfabriek Friedrichshafen") tankversnellingsbakfabriek. Al deze bedrijven werkten voor de Duitse oorlogsindustrie en waren dus een gewild object van geallieerde luchtaanvallen.

Het eigenlijke doel van de missie van de geallieerde squadron op 3 augustus 1944 was een bombardement op de chemische fabrieken in Friedrichshafen-Raderach. Vanwege de bewolking in het doelgebied werd de groep gedwongen een ander doel te zoeken, dit werd de Zahnradfabrik in Friedrichshafen. Veel bommen treffen niet hun doel. Een van de vele slachtoffers van dit bombardement was Johannes Stokkermans. Hij wordt, volgens de verklaring van het Rode Kruis, gevonden op de havendam.

Advertentie NTC 4 september 1944

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)


Gebeurtenis