Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Stenen Kamerpark (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Noord
Wijknaam: De Hasselt
Datum besluit: B & W 2 november 1982
Jaar: 1982


Het park gelegen tussen Gracht, Van Bylandtstraat, Tongerlose-Hoefstraat en Rentmeesterlaan.

Herkomst

16918.jpg


Het kasteel in 1690.



Al in 1450 staat er in Hasselt een kasteel. Wanneer dit gebouwd werd, is niet bekend. In dat jaar werd in een akte vermeld: twee lopensaet lands of daeromtrent gelegen tot Velthoven by die steenen camer. Deze stenen kamer (kasteel) was toen in bezit van de familie Back, die ook eigenaar was van de Pijlijser- of Waterhoeve (> Pijlijserstraat/Waterhoefstraat). De stenen kamer was in bezit van de broers Gerit en Jan Back. In 1477 verkopen zij het huys geheiten die sthenen camer aan Jan van Haestrecht, de heer van Tilburg en Goirle (> Pauwels van Haestrechtstraat). Op 29 juni 1581 werd het kasteel door de Staatse troepen veroverd en in brand gestoken. Omstreeks 1600 is het weer opgebouwd. Achtereenvolgens is het kasteel in bezit gekomen van de families Van Malsen (> Van Malsenhof), Van Grobbendonck (> Van Grobbendonckstraat) en Van Hessen Kassel (> Van Hessen Kasselstraat). Landgraaf Willem van Hessen Kassel verkocht het kasteel in 1754 aan Gijsbertus Steenbergensis (> Gijsbertdreef), graaf van Hogendorp-van Hofwegen (> Van Hogendorpstraat). Deze laatste heeft het kasteel in 1755 geheel afgebroken en op dezelfde plaats werd een vierkant, hoog en fraaij gebouw opgerigt. In 1858 ten slotte, werd het openbaar verkocht. Koper was Johannes van der Made, wijnkoper te Klundert, die het in 1859 liet slopen. Niet lang daarna werd er op het kasteelterrein door Nicolaas Pessers een wolwasserij/vellenbloterij opgericht, die in 1977 werd gesloopt.


Van 1978 tot 1980 vonden er opgravingen plaats op het kasteelterrein door de speciaal voor dit doel aangestelde stadsarcheoloog drs. Henk Stoepker. Hierbij werden de fundamenten van het kasteel uit alle bouwfases blootgelegd. Vele duizenden, met name aardewerkvondsten werden geborgen. De collectie is thans ondergebracht in het Stadsmuseum Tilburg en in het provinciaal archeologisch depot in Den Bosch. De fundamenten van het kasteel werden opgemetseld en zijn nu in het park zichtbaar. Een bronzen plaquette geeft een toelichting op de verschillende bouwfasen van het kasteel.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).