Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Stedenband

Stedenband
Tussen Tilburg en Wolverhampton ontstond kort na de tweede wereldoorlog een speciale stedenband, die alles te maken had met de Prinses Irene Brigade, welke in Wolverhampton gelegerd was alvorens het Kanaal over te steken om mee te doen aan de bevrijding van ondermeer Tilburg. Van 4 tot 11 mei 1946 kwam een heel gezelschap uit de regio Wolverhampton naar Tilburg voor een uitgebreide sportieve en culturele uitwisseling. Aubade op het Willemsplein. Fotograaf A. van Beurden, collectie Regionaal Archief Tilburg.

Sinds de jaren tachtig onderhoudt Tilburg internationale betrekkingen met steden in vrijwel alle werelddelen. Deze vriendschapsbanden hebben als doel de relatie en het wederzijdse begrip tussen de steden te bevorderen. Daarvoor worden programma’s ontwikkeld die moeten bijdragen aan het welzijn en de burgerwelvaart, met name door uitwisselingen op het gebied van onderwijs, cultuur, sport, zorg, ecologie en handel. In 1986 ontstond de stedenband met Same in Tanzania, in 1988 met Matagalpa in Nicaragua en in 1989 met het Japanse Minamiashigara. In 1996 ontstond de samenwerking met de zustersteden Changzhou in China en Lublin in Polen. In 1997 kwam de stedenband met Emfuleni in Zuid-Afrika tot stand. Daarnaast bestaan er samenwerkingsorganisaties waarbij geen sprake is van een officiële stedenband, maar die vanuit het particuliere initiatief worden onderhouden, zoals Tuzla (Bosnië-Herzegovina) en Miskolc (Hongarije). De band met Minamiashigara had een economische aanleiding, omdat zowel daar als in Tilburg Fuji is gevestigd. Vanaf de jaren zestig bestond er ook al een ‘jumelage’ tussen Tilburg en diverse Europese steden van ongeveer gelijke grootte.