Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Sportcentrum

BalkTiu.jpg

In de beginjaren van Tilburg University was de organisatie van activiteiten voor studenten op sportgebied in handen van het Tilburgs studentencorps St. Olof. Dat richtte hiertoe in 1929 een sportcommissie op, later ‘de Sportclub’ genoemd. De sociëteit beschikte in de binnenstad over een eigen sportveldje of er werd een gymzaal in de stad gehuurd. Na de Tweede Wereldoorlog werden ook niet-corpsleden in de gelegenheid gesteld bij de sportclub te sporten. De hogeschool ging de studentensport ondersteunen via de stichting ‘Nostrorum Sanitas’, waarin ook andere studentenvoorzieningen, zoals de mensa en de studentenhuisvesting, waren ondergebracht. Met de groei van de hogeschool neemt ook de vraag naar sportfaciliteiten toe. De eerste sportinstructeurs worden in dienst genomen en in 1962 start aan de Academielaan de bouw van een studentensporthal, het begin van het huidige sportcentrum. In het collegejaar 1964-1965 kunnen studenten à raison van zes gulden (ca 2.70 euro) per jaar voor het eerst een sportkaart kopen.

Ontwikkeling studentensport

In de volgende decennia kent het sportcentrum diverse uitbreidingen en renovaties, ook omdat de studentensport door opeenvolgende kabinetten wordt gestimuleerd en gesubsidieerd. In de jaren tachtig echter wil minister Deetman de bijdrage aan studentensport afschaffen. Hij krijgt onder andere een bus vol boze studenten uit Tilburg op bezoek. De bezuiniging gaat uiteindelijk niet door, wel wordt een hogere eigen bijdrage van studenten verwacht. In Tilburg krijgen in 1984 voor het eerst ook hbo-studenten toegang tot het sportcentrum. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Studenten van de universiteit voeren zelfs een korte bezetting uit, omdat ze bang zijn dat de studentikoze cultuur verloren gaat. Voor het beheer van het sportcentrum en voor sporttechnische zaken wordt begin jaren zeventig de Stichting Studentensport Tilburg (SSST) opgericht, maar in 1986 weer opgeheven. Sindsdien maakt het sportcentrum organisatorisch deel uit van de universiteit, sinds 2016 binnen de dienst Facility services. Het aantal sportkaarthouders ligt anno 2017 ruim boven de 10.000.

Aanbod en accommodatie

Het sportcentrum verzorgt een breed sportaanbod, op recreatief en wedstrijdniveau en ondersteunt ook topsport. Anno 2017 kunnen studenten kiezen uit ruim 45 sporten en worden er wekelijks zo’n 300 sportlessen gegeven. Aan het centrum zijn zo’n 100 docenten verbonden. In de loop der jaren is ook het belang van personeelssport toegenomen, mede gestimuleerd door HR-beleid dat ‘duurzame inzetbaarheid’ nastreeft. In dat kader vinden bijvoorbeeld de gezondheidsweek voor medewerkers plaats en de health check voor 45-plussers. De accommodatie aan de Academielaan bestaat uit twee grote zalen, vier squashbanen, twee grote en een kleine fitnessruimte, een danszaal, een dojo, een spinningzaal, kleedruimten, een sauna, een fysioruimte, vergader- en kantoorruimten en het sportcafé. De accommodatie buiten omvat een semi-waterveld voor hockey, een kunstgrasveld voor diverse sporten, negen tennisbanen, vier beachvolleybalveldjes en een kunstgrasvoetbalveld (gedeeld met het nabijgelegen Theresialyceum).

Samenwerking met verenigingen

Het sportcentrum heeft goede relaties met de verschillende studentensportverenigingen. Soms werken ze creatief samen. Zo leverden studenten van voetbalvereniging Merlijn emmers vol stenen – door hen afgevoerd van een oude weg - voor de aanleg het eerste sportveld. Bestuurlijk werkt het sportcentrum al sinds jaar en dag samen met de koepelorganisatie van studentensportverenigingen (vroeger Pendragon, tegenwoordig FOSST: Federation Of Student Sports Tilburg).