Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Spijkers, Joseph Franciscus Anna

Joseph Franciscus Anna Spijkers
Volledige namen Joseph Franciscus Anna Spijkers
Geboortedatum 16-11-1920
Geboorteplaats Tilburg
Adres Schoolstraat 46
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Inkoper chemische fabriek
Overlijdensdatum 14-04-1945
Plaats van overlijden Neuengamme (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Joseph Franciscus Anna Spijkers (Geb. 16-11-1920– gest. 14-4-1945 Neuengamme), vertegenwoordiger. Zoon van Josephus Petrus Adrianus Spijkers (1890-1943) en Antonia Maria Theresia van Wees (1891-1967). Hij overleed op 14-04-1945 in Neuengamme. Joseph was ongetrouwd.

Achtergrond en jeugd

Joseph Franciscus Anna Spijkers wordt op 16 november 1920 te Tilburg geboren als zoon van Josephus Petrus Adrianus Spijkers, kaardenmaker en Antonia Maria Theresia van Wees. Hij wordt als derde zoon geboren en is de jongste van het gezin. Geboren in de Capucijnenstraat, groeit Joseph op in de Schoolstraat.

Arbeidsinzet in Duitsland

Jozef vluchtte vanuit Tilburg naar Groningen om aan de arbeidsinzet te ontkomen. Door zijn werk als vertegenwoordiger voor de firma Rhumpunex had Jozef een grote kennissenkring in het noorden van het land en daarbij woonde zijn verloofde ook in Groningen. Hij vond een onderduikadres bij de familie Kingma aan de Korreweg in Groningen. Hij kon zich daar veilig verschuilen. Maar om de telefoon te gebruiken om contact te houden met familie ging Joseph naar buurman Pikkert. De SD die naar Jozef op zoek was verwachtte dat hij geholpen zou worden door zijn schoonfamilie. Daarom werd zijn verloofde en haar familie gearresteerd.

Met de hoop dat hij een goed woordje kon doen voor zijn schoonfamilie nam Jozef een aantal keren contact op met Mr. Rademaker, een oude vriend van zijn vader. Tijdens een van deze telefoongesprekken is het met behulp van een vangapparaat op de telefoonlijn gelukt de telefoon te lokaliseren waarmee Jozef naar Rademaker belde. Kort daarna is Jozef gearresteerd en later op transport gesteld naar Duitsland. Jozef verklaarde aan zijn broer Franciscus, die hem opzocht in de gevangenis, dat hij verraden was door Rademaker. Hoewel hij in het verleden als kind aan huis geweest was bij Rademaker vermoedde Jozef dat hij op deze manier meer ter oren gekomen was dan Rademaker hem nu lief was. Door Jozef op te laten pakken hoopte Rademaker hem kwijt te raken. Voor dit verraad en andere zaken is Rademaker in 1947 veroordeeld.

Roomsch Leven 26 augustus 1945

Jozef kwam in Kamp Amersfoort terecht en op 11 oktober 1944 werd hij op transport gezet naar Neuengamme om daar te werk gesteld te worden. In april 1945, werden Kamp Neuengamme en de buitenkampen ontruimd om sporen uit te wissen nu de geallieerden oprukten. Tijdens deze “dodenmarsen” , voettochten en treinreizen, zijn er duizenden doden gevallen. Ook Jozef komt om tijdens een van de dodenmarsen en is waarschijnlijk ergens in de buurt van Neuengamme begraven.

Gebeurtenis


Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Externe links