Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Spanier, Karola

Karola Spanier
Afbeelding gewenst
Volledige namen Karola Spanier
Geboortedatum 04-06-1903
Geboorteplaats Bottrop (DE)
Adres Ridderstraat 16
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gescheiden
Naam echtgeno(o)t(e) Hans Hugo Willy Stelzer
Overlijdensdatum 19-11-1943
Plaats van overlijden Auschwitz (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Spanier, Karola (geb. Bottrop (DE) 04-06-1903, gest. Auschwitz (PL) 19-11-1943), ouders onbekend. Gescheiden van Hans Hugo Willy Stelzer (Leipzig 23-01-1897–?).

Achtergrond

Karola Spanier werd op 4 juni 1903 geboren in Bottrop (DE). De namen van haar ouders zijn niet bekend. Haar huwelijk met Hans Hugo Willy Stelzer is op 26-04-1932 in Essen (DE) ontbonden. Dit huwelijk bleef kinderloos. Karola kwam na haar scheiding in april 1937 vanuit Essen naar Nederland en vanaf 7 mei 1937 woonde zij in Den Haag. Op 21 november 1940 komt zij naar Tilburg en woont dan eerst aan de Zomerstraat 14. In april 1941 verhuist zij naar de Ridderstraat 16. Om in haar onderhoud te kunnen voorzien neemt Karola Spanier pensiongasten in huis, waaronder voormalige bewoners van het Werkdorp Wieringermeer. Zo woonden Arthur Paul Israel Czellitzer en Heinz Wolfgang May enige tijd bij haar in huis. In december 1942 verhuist Karola op last van de Sicherheitspolizei naar Koestraat 174.[1] Ook de op dat moment bij haar inwonende pensiongast, Kurt Mendel[2] verhuist met haar mee. Karola Spanier was ook 'huisverzorgster' van de Joodsche Raad, afdeling Tilburg. Ze beschikte echter niet over een 'Sperre' (voorlopige vrijstelling van deportatie).
Tijdens de bezetting kregen de joden te maken met steeds meer verboden, zoals het inkopen doen bij niet-joodse winkeliers. In juli 1942 is Karola Spanier door een inspecteur van de Tilburgse politie ernstig onderhouden omdat bakker Heerkens brood bij haar had bezorgd. De bakker kreeg een waarschuwing.

Deportatie

Karola Spanier is op 28 augustus 1942 opgeroepen voor deportatie, maar weer vrijgesteld. Op 31 mei 1943 is zij gearresteerd. Na een verblijf in Vught is zij overgebracht naar Westerbork. Aankomst in Westerbork 3 juli 1943, verblijf in barak 97. Karola Spanier is op 16 november 1943 vanuit Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz waar zij bij aankomst op 19 november is vermoord.

Gebeurtenis

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).
  • J. Bader, Kroniek van 'n Vervolging, Joden in Tilburg, Waalwijk en omstreken (Soesterberg 2018).

Externe links

Noten

  1. Hier woonde aanvankelijk slager Erich Rothschild die met zijn gezin was ondergedoken. Zij overleefden de oorlog.
  2. Kurt Mendel, geb. Neuss (DE) 29-07-1920, elektricien. Hij overleefde de oorlog en stierf in 1996 in Israël.