Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Spaendonck, V.J.A. van

Deze fabriek is onderzocht door Putten, Rob van


V.J.A. van Spaendonck
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Ververij
Vestigingsadres Koningshoeven
Datum oprichting 1868
Datum opheffing 1918 (overname door de Coöperatieve Ververijen).
Eigenaars / oprichters Vincent J.A. van Spaendonck
Opvolging Geen
Familieverbanden Vader/zoon
Caspar Houben is zijn schoonvader
Herkomst eigenaars / oprichters Tilburg
Herkomst vreemd kapitaal n.v.t.
Innovatieve aspecten n.v.t.
Reikwijdte van het bedrijf Lokaal en regionaal

|

Algemene omschrijving

Vincent van Spaendonck was een kleinzoon van lakenverver Jan Anthonie Sebastiaan van Spaendonck. Van zijn vader, wollenstoffenfabrikant Gerard Cornelis van Spaendonck, kocht hij in 1867 een perceel grond met een wolspoelhuisje aan de Koningshoeven, langs de Oude Leij.
Kort daarop ging hij met wollenstoffenfabrikant Jan Brouwers een samenwerkingsverband aan tot exploitatie van een ververij onder de naam Vincent van Spaendonck. Al in 1869 installeerde hij zijn eerste stoomketel.
In 1871 trouwde Van Spaendonck met Leonie Houben, een dochter van Caspar Houben.
De ververij van Van Spaendonck werd in 1918, samen met de toenmalige directeur, Gerard van Spaendonck, een zoon van Vincent, overgenomen door de in dat jaar opgerichte Coöperatieve Ververijen van Tilburgsche Fabrikanten van Wollenstoffen (> Coöperatieve Ververijen). Deze coöperatie werd later Koningshoeven N.V., Textielververijen De, die in 1978 haar activiteiten beëindigde.

Gerard van Spaendonck was in 1925 weer voor zichzelf begonnen in de voormalige ververij van Jos. Franken op Broekhoven. Tot 1967 is op deze plaats door nazaten van de familie Van Spaendonck nog geverfd. Zie Spaendonck, Ververij G. van en Spaendonck, N.V. Wol-, katoen- en stukververij v/h fa. G. van. Na 1967 was het gebouw nog enige tijd in gebruik bij textielrecyclingbedrijf Wolkat.

Gezinskaart

Vincentius Johannes Aloijsius van Spaendonck

Opmerkingen

Bronnen

  • Barend-Jan van Spaendonck. Genealogie en familiegeschiedenis Van Spaendonck 1350-2006. Stichting Johannes Antonius van Spaendonck, Tilburg 2007.
  • Rob van Putten. ‘Lakenververijen in Tilburg in de 19e eeuw’. In: ‘TILBURG’, tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur, 32, p. 1-10 (2014).