Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Sosnowski, Zygmunt

Zygmunt Sosnowski
Sosnowski.jpeg
LEST WE FORGET
Geboortedatum 02-05-1923
Geboorteplaats Września (PL)
Overlijdensdatum 31-12-1944
Plaats van overlijden Goirle. (NL)(British Hospital)
Bijzonderheden Gesneuveld door artillerievuur

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ LEST WE FORGET

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in en rondom Goirle. Deze slachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant-Goirle.

We streven ernaar om bij deze personen hun naam, verhaal, afbeelding te plaatsen en daarmee te eren, bedanken en de herinnering aan hen levend te houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.


Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook voor die van U. !!

Zygmunt Sosnowski is een van hen. Hij overleed op 21- jarige leeftijd.

Graf Zygmunt Sosnowski (foto: GeKa)

Info

 • Nationaliteit : Poolse
 • Onderdeel : 1e Poolse Pantserdivisie
 • Eenheid : 9. Bataljon Infanterie.
 • Registratienummer : Service# 49372/209/1
 • Rang : Pvt
 • Functie : Rifleman

Achtergrond

Zygmunt Sosnowski is in Września (Polen) geboren op woensdag 2 mei 1923.

Gebeurtenis

De slag bij het CAPELSCHE VEER (Fragment uit Literatuur: J. Didden en M. Swarts via Polish wargraves “Provinciestad in oorlogstijd”.)

Na de laatste gevechten op 8 november 1944 trokken de Duitsers zich terug over de Maas naar het noorden van Nederland. De 1e Poolse Pantserdivisie kreeg de taak om de frontlinie te bewaken, bestaande uit de rivier die achtereenvolgens Hollands Diep, Amer en Maas wordt genoemd. De commandant van de 1e Poolse Pantserdivisie, generaal Stanisław Maczek, verklaarde in zijn memoires dat hij hoopte de komende maanden wat rust te krijgen, om de versterkingen te trainen en te worden uitgerust, maar integendeel, de divisie had een zeer zorgwekkende periode tot april 1945.

Duitse patrouilles infiltreerden dagelijks en het was echt onmogelijk om naar de frontlinie te kijken, omdat het weer in de beginperiode erg nat was en later begon het hard te vriezen. Het was onmogelijk om tanks te gebruiken en tijdens deze winter kreeg iedereen in de divisie de opdracht om infanterietaken uit te voeren. --In de zuidelijke dijken werden bunkers gebouwd, maar door het heel koude weer en ook door de aanvallen van Duitse patrouilles leed de Divisie behoorlijke verliezen. Een ander soort gevaar was de lange afstand van Duitse artillerie en het toenemende aantal vliegende bommen (V1), die dag en nacht overvlogen. Op een dag slaagden de Duitsers erin terug te komen en vestigden ze zich op een schiereiland, genaamd "Overdiepse Polder".

De aanlegsteiger van een pontje, genaamd "Capelsche Veer" lag in die polder. De Duitsers gebruikten die veerboot om mannen en later zelfs zelfrijdende kanonnen naar de mat te vervoeren. De 1e Poolse Pantserdivisie probeerde de "Capelsche Veer" te heroveren. Deze pogingen, op zondag 31 december 1944 en op zondag 7 januari 1945, mislukten echter en het resultaat was een groot aantal slachtoffers. Aan het einde konden de Canadese troepen het schiereiland ontruimen op maandag 29 januari 1945. In januari 1945 hadden de Duitsers de onbeschaamdheid om de rivier over te steken met voldoende explosieven om een watertoren op te blazen bij het dorp Sint Philipsland, die in gebruik was als geallieerde observatiepost. Deze poging werd tegengehouden. De slachtoffers van deze lange winter zijn begraven op verschillende begraafplaatsen in Nederland en in België.--

Op vrijdag 29 december 1944 werd Zygmunt Sosnowski in zijn nek geraakt door een splinter van een artilleriegranaat, tijdens het rijden op zijn motorfiets op de dijk tussen Sprang-Capelle en Waspik. Bij dit incident raakte ook een Nederlandse jongen gewond, wie dit was is onbekend gebleven. Zygmunt Sosnowski is vervoerd naar het Brits Militair hospitaal dat gesitueerd was in Goirle in het toenmalige fraterhuis nu het Cultureel Centrum “Jan van Besouw”.

Pools logo en Gen. Maczek :foto GvdKB

Hij overleed daar op 31 december 1944 in de leeftijd van bijna 21 jaar. Zygmunt is begraven op het gedeelte van de Commonwealth War Graves op het kerkhof van St. Jan te Goirle (Nl). Hij rust hier tezamen met 3 andere Polen, t.w.: Gomulka, Stanislaw, Tatarczyk, Wiktor en Topko, Wladislaw die bij dezelfde slag eerder of later het leven lieten. Ook op zijn grafsteen staat een Poolse Adelaar afgebeeld. Jaarlijks wordt hier rond 27 oktober een herdenking gehouden voor 27 mannen en 1 vrouw die hier hun laatste rustplaats hebben.

EREveld van Goirle (foto: BvW)

Graflocatie

 • Begraafplaats : Commonwealth War Graves-- RK. St. Jan te Goirle (NL)
 • GPS Coördinaties : Latitude: 51.51874, Longitude: 5.06559
 • Graf nr. : Rij 3 graf 7
 • Link naar EREveld Goirle

Herdenkingen

Bronnen

Literatuur

 • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
 • J.C. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
 • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van wapenbroeders.