Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Somers, Cornelius

Kees Somers
Volledige namen Cornelius Somers
Geboortedatum 04-10-1919
Geboorteplaats Tilburg
Adres Leo XIII-straat 56
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Wever
Overlijdensdatum 05-08-1943
Plaats van overlijden Kassel (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Cornelius Somers (geb. Tilburg 4-10-1919 gest. 5-8-1943 Kassel ) Zoon van Gerardus Cornelis Somers (1885-1983) schoenmaker en Adriana Theresia Elisabeth Blankers (1889-1971)

Achtergrond en jeugd

Kees Somers wordt geboren op 4 oktober 1919 als zoon van Gerardus Cornelis Somers en Adriana Theresia Elisabeth Blankers. Het gezin bestaat uit 3 meisjes en twee jongens waarvan Kees de oudste is. Als Kees geboren wordt woont het gezin in de Kapelstraat. Later verhuizen ze naar de Leo XIII straat waar Kees opgroeit.

Arbeidsinzet in Duitsland

Kees wordt vanaf 19 oktober 1942 verplicht te werken gesteld in het kader van de arbeidsinzet in Kassel bij de Fieseler Werke.

Op de ochtend van 28 juli 1943 wordt er door de geallieerden een bombardement uitgevoerd op de Gerhard Fieseler Werke, een fabriek waar vliegtuigen voor de Luftwaffe geproduceerd worden. Deze vliegtuigfabriek is al vaker het doelwit van geallieerde bombardementen geweest maar zal de hele oorlog door blijven produceren. In deze fabriek werd gewerkt aan het ontwikkelen van de Fieseler Fi 103 vliegende bom (beter bekend als "Vergeltungswaffe" V1) Tijdens het bombardement van 28 juli wordt niet alleen de vliegtuigfabriek getroffen maar ook een woonwijk en de naburige Spinnfaser AG, een kunstvezelfabriek.

Kees raakt zwaar gewond bij dit bombardement en wordt overgebracht naar het Marienkrankenhaus. Hier overlijdt hij op 5 augustus 1943 en wordt begraven op kerkhof Bettenhausen. Later wordt hij herbegraven op Nederlands ereveld te Frankfurt am Main, Frankfurt-Oberrad. Tijdens dit bombardement komen ook Leo Schuurmans en Cornelius Bertens uit Tilburg om.


Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Externe links

Gebeurtenis