Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Snijers - Verbaarschot

Jos met vader Norbert in de Hoofdstraat
Naam Jos (Adrianus Martinus Jacobus) Snijers
Geboortedatum 02-04-1920 te Raamsdonk
Overlijdensdatum 12-04-1998 te Geertruidenberg
Beroep Ambtenaar bij de voedselvoorziening (1946)
Naam vrouw Nel Verbaarschot
Geboortedatum 21-07-1920 te Geertruidenberg
Overlijdensdatum 15-12-1997 te Oosterhout
Huwelijksdatum 07-10-1947


Kinderen
Nobert *22-07-1948
Karel *07-09-1950
Jos *19-02-1953


Echtpaar Snijers - Verbaarschot op de Keizersdijk



Zoon Jos huwde Nel Verbaarschot op 7 oktober 1947. Ze woonden vanaf dat moment bij vader Norbert in, op Keizersdijk 21. Ze krijgen drie zoons, die alle drie aan de Keizersdijk zijn geboren. Wanneer vader in 1952 overlijdt, blijft Jos er met zijn gezin wonen.


Onder het huis was een kelder, met daarin een kolenhok en een waterput. Deze waterput was erg diep, wel 11 meter! In de kelder stonden onder andere weckflessen. Karel en Norbert weten nog dat met de watersnoodramp in 1953 de kelder tot aan de drempel vol water stond. Vader en moeder sliepen aan de achterzijde van de eerste verdieping; de kinderen sliepen op de bovenste verdieping. Achter het pand was een binnenplaats met een schuurtje. De tuin lag dieper: met een trap liep je de tuin in. Aan de achterkant van het pand keek je op de loods/houten schuur van Dorus Simonis.


In november 1953 woonde mevrouw Van Beek in bij het gezin. Zij was onderwijzeres. Zij woonde boven, aan de voorzijde van het pand. Het linker raam was haar slaapkamer, het middelste en rechter raam haar woonkamer. De kinderen Snijers mochten met Sinterklaas bij haar hun schoen “uithalen”.



Het onderhoud aan het pand was groot en het pand werd op een gegeven moment verkocht aan accountant Van Helvert uit de Hoofdstraat. Van Helvert heeft er echter zelf nooit gewoond. Vader Jos heeft het huis nog een poosje gehuurd (tot 1961). Daarna is het gezin verhuisd naar de Berkenstraat en later naar Oosterhout.


Enkele maanden nadat Jos en Nel hun 50-jarige bruiloft hebben gevierd, is Nel in december 1997 overleden. Jos overleed 4 maanden later, in april 1998.



Anekdotes:

Als er werd gevoetbald, gebruikten ze de grote houten schuurdeur van de gemeente-opslag als goal. Totdat op een dag de deur plotseling openging en een gemeenteambtenaar de voetbal afpakte. De jongens Snijers gingen naar huis en vertelden dat hun bal was afgepakt. Dat zou vader wel even oplossen. Hij klopte op de schuurdeur, die ging open en daar stond de ambtenaar met de bal in de hand. Vader vroeg de bal terug, maar dat ging niet gebeuren. Vader vroeg het nog eens en zei erbij dat hij niet zonder bal naar huis zou gaan. Nog kreeg hij de bal niet terug. Door een vuistslag van vader op het gezicht van de ambtenaar viel de bal op de grond. Vader raapte de bal op en liep naar huis. Twee uur later stond de politie voor de deur. De jongens menen zich te herinneren dat vader een boete heeft moeten betalen en nooit geen vrienden meer is geworden met de gemeenteambtenaar. De jongens gebruikten ook de varkensblazen van slager Van Rooij om mee te voetballen.

Slager Van Rooij heeft de familie Snijers nog eens gered van een brand in de keuken. De familie kwam destijds terug van vakantie en de jongens droegen in die tijd stopdassen met elastiekjes. Moeder vond dat de stropdassen gewassen moesten worden en deed dat altijd met pure wasbenzine, want dat haalde de vlekjes er goed uit. Moeder maakte de stropdassen altijd op dezelfde manier schoon: met wasbenzine onder de geiser. Dit keer ging het fout. De combinatie geiser en wasbenzine zorgde voor een steekvlam en moeder stond in brand. Vader rolde haar in een kokosmat en de kinderen vluchtten de keuken uit. Toen kwam slager Van Rooij de keuken binnengerend, greep de brandende fles wasbenzine en gooide deze naar buiten. De fles spatte uit elkaar tegen de muur en een aantal scherven belandden bij Norbert in z’n kuit en scheenbeen. Norbert heeft hier de littekens aan overgehouden.

Janus van Rooij had in 1955 al een “kleuren”-tv. De kinderen mochten in de zaal naar de televisie kijken. Janus trok dan een soort van gekleurde plastic flap over de tv, waardoor het leek dat het een kleurentelevisie was.


Heeft u meer informatie over deze personen? opdekaart@veerserfgoed.nl