Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Snijers - Kieboom

Rechts op de foto zijn Mien Snijers en haar broertje Willy te zien (kinderen van Janus en Marie Snijers-Kieboom).
Naam Janus (Adrianus Josephus Norbertus) Snijers
Geboortedatum 22-03-1889 te Raamsdonksveer
Overlijdensdatum 06-01-1965 te Raamsdonksveer
Beroep Bouwkundig opzichter / Architect
Naam vrouw Marie (Maria Elisabeth) Kieboom
Geboortedatum 05-06-1892 te Raamsdonksveer
Overlijdensdatum 05-05-1975 te Raamsdonksveer
Huwelijksdatum 25-04-1918 te Raamsdonk


Kinderen
Hermien (Hermina Johanna Maria) *16-02-1919, Raamsdonk
Jan (Johannes Adrianus Norbertus) *03-10-1920, Raamsdonk
Jos (Adrianus Wilhelmus Hubertus Cornelis) (*17-12-1923, Raamsdonk - †05-04-2016)
Ria (Maria Wilhelmina Theresia) *24-10-1927, Raamsdonk
Willy (W.I.) *1931 - †1993
Janus Snijers.

Janus Snijers en Marie Kieboom huwden op 25 april 1918. Ze betrokken de woning aan de Keizersdijk 6. Foto’s van vóór 1918 laten zien dat er op die plaats eerder nog geen pand stond. Wellicht is het pand voor de familie Snijers gebouwd?

Janus en Marie kregen 5 kinderen, die allemaal aan de Keizersdijk nr. 6 zijn geboren.


Janus was architect. Hij heeft onder andere Villa Lija ontworpen (hoek Keizersdijk/Geertruidenberg). Ook heeft hij het pand getekend van kapper Jarig Steigenga (Keizersdijk 15) en van visboer Dolk (Keizersdijk 17), dat in 1957/1958 gebouwd is. Janus had boven op de vliering 2 tekentafels op stahoogte, waar hij tekenles gaf. Deze tekenlessen waren bedoeld voor mannen die als bouwkundig tekenaar wilden gaan werken.


De jaren 30 waren de crisisjaren en voor een architect was er geen werk. Marie begon noodgedwongen een winkel in hun woonhuis.

Op 15 mei 1935 stond er in de krant dat “het woonhuis van A.J.N. Snijers aan de Keizersdijk wordt verbouwd tot winkelhuis”. In eerste instantie verkocht Marie er kruidenierswaren. Later werden dat lederwaren en serviezen (en weer later ook zeep, tabak en speelgoed).

In de sinterklaastijd werden grote vierkante kisten bezorgd en in de keuken gezet. Tussen het houtwol lag het servies (houtwol: lange dunne draden van houtkrul). Dochter Ria hielp dan mee om het serviesgoed uit te pakken, af te stoffen en te etaleren. Als winkel waren dan 2 kamers in gebruik: de winkel en de woonkamer, als ook de kamer achter de en-suite-deuren. Op lange tafels stond onder andere het servies uitgestald.


A 0031 - wiki.jpg

Dochter Ria hielp haar moeder in de winkel. Moeder ruimde de etalages leeg en maakte deze schoon. Vervolgens zorgde Ria dan voor een nieuwe etalage. Ook ging Ria mee naar de beurs. Daarnaast bracht ze voor haar moeder de verkochte serviezen en weckflessen rond. Achterop de fiets gebonden, bracht ze weckflessen naar Raamsdonk en Hank.

Met de buren “ome Jan” en “tante Anna” maakte moeder geregeld een praatje. Dit gebeurde achter het huis, over het scheidingsmuurtje heen.

Tijdens de oorlog werd er in de kelder geschuild. In de bevrijdingsnacht schuilden ook “ome Jan” en “tante Anna” bij hen in de kelder.

Na de oorlog begon de wederopbouw en heeft Janus Snijers lang boven de rivieren gewerkt (land van Heusden en Altena).

Janus Snijers overleed in 1965. Na zijn dood is Marie aan de Keizersdijk 6 blijven wonen. Op een gegeven moment is ze met de winkel gestopt en is de winkelruimte weer bij de woonruimte getrokken. Rond 1970 is Marie naar het Hoge Veer verhuisd, ze was één van de eerste bewoners. Marie is op 5 mei 1975 overleden.


Zoon Jos heeft in de Tweede Wereldoorlog verzetswerkzaamheden verricht. Lees hier het verhaal dat door zijn kleindochter is geschreven.


Heeft u meer informatie over deze personen? opdekaart@veerserfgoed.nl