Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Smits, Adrianus Petrus Maria

Adrianus Petrus Maria Smits
Smits.png
Bron: Tilburgse Courant 25 april 1945
Volledige namen Adrianus Petrus Maria Smits
Geboortedatum 10-03-1924
Geboorteplaats Tilburg
Adres Oude Langstraat 77
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Machinebankwerker
Overlijdensdatum 24-10-1944
Plaats van overlijden Essen (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Adrianus Petrus Maria Smits (Geb. Tilburg 10-3-1924–gest. Essen (DE) 24-10-1944), machinebankwerker. Zoon van Hendrikus Smits (1899-1983) en Jacoba Anna Botermans (1900-1988). Hij overlijdt op 24-10-1944 bij een bombardement op Essen.

Achtergrond en jeugd

Adrianus wordt op 10 maart 1924 te Tilburg geboren als zoon van Hendrikus Smits, fabriekswerker, en Jacoba Anna Botermans. Het gezin Smits woont in de Van Bijlandtstraat als Adrianus als oudste zoon geboren wordt. Na hem volgen nog een zoon en twee dochters.

Arbeidsinzet in Duitsland

Vanaf 18 juni 1942 wordt Adrianus verplicht te gaan werken bij de Krupp fabriek in Essen. Hier wordt allerlei oorlogsmaterieel gemaakt waaronder vrachtwagens en andere voertuigen. Adrianus brengt van december 1943 tot februari 1944 een periode in het ziekenhuis door waar hij behandeld wordt voor struma.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ongeveer een derde van de 1,5 vierkante kilometer bebouwde fabrieksterreinen van Krupp, voornamelijk fabrieken in het buitengebied, volledig verwoest, nog een derde gedeeltelijk. Tijdens de eerste aanval op de eigenlijke gietstaalfabriek in maart 1943 gooiden de geallieerden 30.000 bommen, met omliggende woonwijken en burgers die worden gebombardeerd. Al met al is de Krupp-fabriek 55 keer vanuit de lucht aangevallen.

Bunkers op het fabrieksterrein waren tijdens de bombardementen beschikbaar voor werknemers, maar niet voor dwangarbeiders. Met de constante dreiging van aanvallen uit de lucht moet het zenuwslopend geweest zijn voor de dwangarbeiders. In de nacht van 23, 24 en 25 oktober 1944 was Essen de bestemming van ongeveer 1800 Britse vliegtuigen, waarbij zeker 1163 mensen om het leven kwamen. Bij dit bombardement komt ook Adrianus om het leven, 20 jaar oud.

Adrianus ligt begraven op het Nederlands ereveld te Düsseldorf-Oberbilk.

Tilburgse Courant 5 mei 1945

Gebeurtenis

Overleden tijdens de arbeidsinzet in Duitsland.

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Externe links