Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Smetsers, Lambertus Joannes

Lambertus Joannes Smetsers
Lambertus Smetsers.jpg
Volledige namen Lambertus Joannes Smetsers
Geboortedatum 18-12-1901
Geboorteplaats Tilburg
Adres Beeksedijk 253
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gescheiden
Naam echtgeno(o)t(e) Johanna Seebregts
Beroep Wever
Overlijdensdatum 17-03-1945
Plaats van overlijden Jena (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Lambertus Joannes Smetsers (geb. Tilburg 18-12-1901 overl. 17-3-1945 Jena) trouwt op 26 april 1920 op 19-jarige leeftijd met de 22-jarige Johanna Seebregts geboren in Hilvarenbeek. Het gezin woont tot 1927 in Tilburg om dan een aantal jaren in Hilvarenbeek te wonen. In 1934 komen ze weer terug in Tilburg wonen waar het gezin uitgroeit tot 11 kinderen. Er volgt een scheiding in 1943

Arbeidsinzet in Duitsland

Lambertus wordt te werk gesteld in de Zeiss fabriek in Jena. De Zeiss fabriek waren een belangrijke producent van fijnmechanica en lenzen, onmisbare onderdelen in veel wapens van het Duitse leger. Toch waren er tot februari 1945 geen grote geallieerde bombardementen op deze fabriek. Maar dit veranderd in de maanden daarna. Na een aantal kleinere bombardementen met bescheiden schade en een beperkt aantal slachtoffers volgen in maart bombardementen met grote schade.

Op 17 maart werd Jena tijdens de lunch van 13:01 tot 13:25 uur benaderd door 71 B-17 bommenwerpers van de 1st Air Division met 220 ton bommen aan boord. Het zijn gecombineerde brisant- en clusterbommen, die zowel op gebouwen als op mensen waren gericht. Er was maar beperkt afweergeschut en Duitse Jachtvliegtuigen waren niet in de buurt. De Zeiss-fabrieken waren het hoofddoelwit van de aanval. Ongeveer 400 brisantbommen troffen het Saalbahnhof, Jena-Ost, Steinweg, Anger, Frauengasse, Luthergasse en de Zeiss-fabriek (6-10 bominslagen) en de Schott-fabriek. 54 huizen werden verwoest en 82 zwaar beschadigd. Er waren 138 doden (waaronder talrijke gevangenen en dwangarbeiders), 210 ernstig en 148 lichtgewond en 12 vermist. Lambertus was een van de slachtoffers. Hij werd begraven op het Nordfriedhof in Jena

Jena nordfriedhof niederl ndische zwangsarbeiter 2 -1200x1060.jpg

Bij dit bombardement komen er 15 Nederlandse dwangarbeiders om waaronder 3 inwoners van Tilburg. Naast Lambertus Smetsers komen ook Antonius Swaans en Vincent Hardeman om het leven.

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Externe links

Gebeurtenis