Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Smets, Antonius Martinus Theodorus

Antonius Martinus Theodorus Smets
Volledige namen Antonius Martinus Theodorus Smets
Geboortedatum 15-04-1924
Geboorteplaats Tilburg
Adres Diepenstraat 65
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Draadmaker
Overlijdensdatum 07-10-1944
Plaats van overlijden Gera (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Antonius Martinus Theodorus Smets (geb. Tilburg 15-4-1924 overl. Gera 7-10-1944) Zoon van Theodorus Josephus Smets, schrobbelaar, (1891-1960) en Josephina Dorothea de Wilde (1891-1980)

Jeugd en achtergrond

Antonius wordt geboren op 15 april 1924. Nadat er in het gezin al 4 dochter geboren zijn is Antonius de eerste zoon. Na hem volgen er nog twee broers en twee zusjes. Antonius wordt geboren in de Jan van Galenstraat maar groeit op in de Diepenstraat. Hij werkt als draadmaker bij de textielfabriek van Diepen.

Arbeidsinzet in Duitsland

Volgens zijn broer werd hij opgepakt bij de Firma Diepen op de Korvelseweg en op 27 november 1942 transport gesteld naar Duitsland. Via Aken is hij terechtgekomen in Gena in de deelstaat Thüringen. Het aantal dwangarbeiders en krijgsgevangenen in de fabrieken van Gera was zeer groot. Bij het wapenbedrijf Heinrich Leo met 1.000 werknemers waren dat er soms 350 - meer dan een derde. Met de schamele rantsoenen, karige kleding en een twaalfurige werkdag moesten ze zwoegen onder de zwaarste werkomstandigheden.

Op 7 oktober 1944 werd de stad Gera getroffen door een zwaar bombardement en werd de fabriek ook getroffen waardoor het gebouw aanzienlijke schade opliep. 13 mensen werden gedood. Ze waren bedolven onder het vallende puin. Daarnaast was er ook veel schade in de wijk Südbahnhof. 200 huizen werden verwoest, 1100 mensen werden dakloos en 62 doden waren er te betreuren. Antonius Smets kwam om bij dit bombardement.

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Externe links

Gebeurtenis