Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Slijpen, Franciscus Antonius Gerardus

Franciscus Antonius Gerardus Slijpen
Afbeelding gewenst
Volledige namen Franciscus Antonius Gerardus Slijpen
Geboortedatum 05-07-1913
Geboorteplaats Maasbree
Adres Twernerstraat 7
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Martha Dora Hendrika van Rens
Beroep Wolverver
Overlijdensdatum 11-03-1945
Plaats van overlijden Essen (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Franciscus Antonius Gerardus Slijpen (Geb. Maasbree 5-7-1913– gest. Essen 11-3-1945), timmerman. Zoon van Gerardus Lambert Slijpen, en Wilhelmina Catharina Maria Brouwers.

Achtergrond en jeugd

Franciscus Antonius Gerardus Slijpen wordt op 5 juli 1913 te Maasbree geboren als zoon van Gerardus Lambert Slijpen, monteur, en Wilhelmina Catharina Maria Brouwers. Hij trouwt op 28 januari 1936 in Tegelen met Martha Dora Hendrika van Rens (1915-1991) Er worden 6 kinderen geboren uit dit huwelijk, de eerste 3 kinderen worden in Limburg geboren, de jongste 3 zagen het levenslicht in de Twernerstraat te Tilburg in 1940,1942 en 1943.

Arbeidsinzet in Duitsland

Op 9 maart 1944 wordt Franciscus gearresteerd door de Haagse Sicherheitspolizei. Hij wordt vanuit het doorgangskamp van de politie in Amersfoort op transport gesteld naar concentratiekamp Buchenwald. Op 18 april 1944 vertrok een trein met 499 Nederlanders uit het Kamp Amersfoort. Het overgrote deel van deze mensen had enkele maanden gevangen gezeten. Zij waren politieke gevangenen, zo werden werkweigeraars ook aangeduid, of bij razzia’s opgepakt, ook zaten een aantal zwarthandelaren onder de groep. Degene die bij razzia’s waren opgepakt werden voor de ‘Arbeitseinsatz’ naar Duitsland gestuurd. De trein ging van Amersfoort naar Rheine (bij Osnabrück) waar de Nederlanders moesten gaan werken op het vliegveld van de Luftwaffe. Daar was men echter niet voorbereid voor de opname van deze grote groep Nederlanders en daarom werd de trein doorgestuurd naar het concentratiekamp Buchenwald.

De groep werd eerst ondergebracht in het quarantainekamp, later in Block 32 & 49. Over het algemeen kreeg deze groep uit Kamp Amersfoort getransporteerde gevangenen kampnummers in de serie 47000. In Buchenwald hebben zij in verschillende “Arbeitskommandos” moeten werken en het bombardement van 24 augustus 1944 meegemaakt. Op 13 november 1944 wordt Franciscus - onder het predicaat - 'Aktion Rückfluter' uit Buchenwald ‘ontslagen’ en met een groep Nederlanders verwezen naar het Arbeitsamt Weimar. Ze dachten aan de hel van Buchenwald ontsnapt te zijn maar de groep wordt tewerkgesteld in de ondergrondse Messerschmidt vliegtuig fabriek te Kahla. De dwangarbeiders moesten daar ondergrondse gangen uitgraven voor de bouw van een fabriek waar de nieuwe Messerschmidt 262 zou worden gebouwd. De levensomstandigheden waren catastrofaal. Concentratiekampgevangen werkten samen met dwangarbeiders in een moordend tempo onder primitieve omstandigheden. Ondervoeding en ziektes waren de dagelijkse gang van zaken buiten de mishandelingen door de bewakers.

Waarschijnlijk is Franciscus ontsnapt want volgens getuigenverklaringen zou Franciscus samen met zijn broer Pierre Wilhelmus 11 maart 1945 omgekomen zijn bij een bombardement in Essen.

Gebeurtenis

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Externe link