Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Sint Sebastiaanstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Zuid
Wijknaam: Tivoli
Datum besluit: B & W 1 februari 1937
Jaar: 1937



De straat, lopende van de Koopvaardijstraat af in zuidelijke richting, snijdende de Gildebroedersstraat, tot de Stevenzandsestraat.


Sintsebastiaanstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

067352.jpg


Rouwbord van het gilde St. Sebastiaan uit de 18e eeuw,

nu te bezichtigen in de Heikese kerk. In het midden

St. Sebastiaan. (Coll. gilde St. Sebastiaan, Tilburg).



De heilige en martelaar Sebastianus leefde van ca. 265 tot 288. Hij werd onder Diocletianus, als officier in diens keizerlijke lijfwacht, om zijn geloof met pijlen doorboord en na genezing doodgegeseld. De basiliek boven zijn graf die in de 4e eeuw gebouwd werd, wordt gerekend tot de zeven hoofdkerken van Rome. Zi n feestdag is op 20 januari. Na de verbouwing van de kerk van Tilburg (thans Heikese kerk) in 1483 werd er door een aantal broederschappen een altaar gesticht. In 1504 is er sprake van een Sint Sebastiaanaltaar. Dit blijkt uit het testament van Michiei Henrich Rolochs en zijn vrouw Heijdwich. Zij legateren één stuiver aan Sint Sebastiaen. Vermoedelijk is uit de broederschap Sint Sebastiaan het schuttersgilde ontstaan. Het is niet bekend wanneer. De oudste caert (of reglement) dateert uit 1652 en werd verleend door Lancelot Schetz graaf van Grobbendonck (> Van Grobbendonckstraat), ter vervanging van een nog oudere, thans verloren gegane, caert.


De gildebroeders (> Gildebroedersstraat) van Sint Sebastiaan hadden in het begin van de 17e eeuw onder andere de taak om de doode contagieuse lichamen van pestlijders te begraven. Het handboog-schuttersgilde (vandaar de patroonheilige Sint Sebastiaan) bezat in de 18e eeuw een aantal percelen grond met daarop ook een schutsboom (> Schutsboomhof) op het Heike (> Heikestraat). Hiervan is nog een opmetingstekening uit 1771 bewaard gebleven. Omstreeks het einde van de 19e eeuw is het gilde, wegens gebrek aan gildebroeders, ingeslapen. Pas in 1967 is het door nakomelingen van de laatste gildebroeders, heropgericht.

De gildeschat, bestaande uit tientallen zilveren koningschilden, was zorgvuldig bewaard gebleven en werd weer in ere hersteld. Dit gilde bezit het oudste Tilburgse koningschild; het is van Claes Andrieszoon en het dateert van omstreeks 1575.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).