Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Sint Rochusgasthuis

Sint Rochusgasthuis
Achterzijde van het voormalige St. Rochus Gasthuis aan de Lange Nieuwstraat eind 1979. Fotograaf Dré van den Bogaard, collectie Regionaal Archief Tilburg.

In 1893 legde burgemeester Johannes Franciscus Jansen namens de Stichting Het RK Gasthuis de eerste steen van een verpleeghuis voor patiënten met besmettelijke ziekten. In 1894 werd het Sint Rochusgasthuis in gebruik genomen en namen de Zusters van Liefde de zorg van de patiënten op zich. Al na enkele jaren voldeed het verpleeghuis, waar mensen onder meer voor pokken, cholera en tuberculose werden behandeld, niet aan de verwachtingen. Zo ontbrak het aan een deugdelijke operatiekamer, een goede luchtventilatie en goed ingerichte ziekenzalen. Ook waren er steeds financiële problemen waardoor de minpunten maar mondjesmaat werden opgelost. Het gebouw aan de Lange Nieuwstraat verloor in 1930 zijn oorspronkelijke functie, die werd overgenomen door het Sint Elisabeth Ziekenhuis. In de jaren dertig fungeerde het gebouw als werkplaats voor jeugdige werklozen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er mannen omgeschoold voor de ‘Arbeitseinsatz’. Van 1948 tot 1961 was het gebouw het stationspostkantoor van de PTT en later zaten er nog de mts en een dépendance van het Nederlands Textielmuseum. Het complex werd in 1982 gesloopt.

Het Geheugen van Tilburg