Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Sint Jozefzorg

Tussen 1947 en 1951 werd naar een ontwerp van Jos. Bedaux een omvangrijk gebouwencomplex tussen de Fatimastraat en de Ringbaan-Zuid gerealiseerd. Naast onder meer een fraterklooster, een kerk en een lagere school werd hier in 1950 begonnen met de bouw van Sint Jozefzorg. Dit bejaardenpension was een modeltehuis waarvan de bouw werd geregisseerd vanuit de katholieke elite. Die wilde hiermee bewijzen dat de verzorging van wieg tot graf geregeld kon worden in de eigen katholieke kring. Tevens zorgde het pension voor doorstroming in de woningmarkt, want met de opvang van bejaarden kwam er elders woonruimte vrij voor katholieke gezinnen.

In 1951 werd Sint Jozefzorg in gebruik genomen. De zorg voor de echtparen en alleenstaanden lag aanvankelijk in handen van de gutjesnonnen. In 1956 was Sint Jozefzorg het onderwerp in een KRO-radioprogramma over bejaardenzorg in Nederland.

Het pension werd meermalen uitgebreid, zoals in 1969 met een verpleeghuis en in 1985 toen prinses Juliana Sint Jozefzorg plechtig heropende. Het werd in 2007 aangemerkt als het eerste naoorlogse rijksmonument in Tilburg. In de toekomst wordt het gebied rondom het zorgcentrum (nu zonder ‘Sint’) heringericht en de oudbouw gerestaureerd.

In 1998 publiceerde Henk van Doremalen (met Ronald Peeters) 50 jaar St. Jozefzorg: Terugblik in woord en beeld. Het totaalontwerp van Bedaux wordt genoemd in standaardwerken over de Nederlandse naoorlogse architectuur.