Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Sint Jobstraat (Berkel-Enschot)

Stadsdeel: Berkel-Enschot
Wijknaam: Enschot


Deze straat maakt sinds 1 januari 1997 deel uit van de gemeente Tilburg (voorheen gemeente Berkel-Enschot).

Herkomst

61770.jpg


Beeld van St. Job in de kerk

van Enschot, 1995.


De verering van St. Job stamt uit de veertiende eeuw, toen de Zuidelijke Nederlanden werden getroffen door pestepidemieën. De St. Job-verering in de schuurkerk van Enschot wordt pas in 1767 voor het eerst vermeld. De oudste vermeldingen die in het parochiearchief worden gevonden, staan op een lijst met opbrengsten van offers ter gelegenheid van St. Job in de periode 1860 tot en met 1890. Coppens schrijft in 1843 over Enschot: 'De H. oudvader Job wordt hier door de inwoners en door de katholijken der bijgelegene plaatsen bijzonderlijk geëerd'.

In onze tijd wordt St. Job aangeroepen tegen zweren en andere huidziekten, waartegen indertijd gewijd Jobswater te krijgen was. In de Enschotse St. Caeciliakerk staat sinds 1870 een beeld van St. Job met een scherf in de hand: 'het enige wat hij had om zich te krabben'. Ook hangt hier nog een achttiende-eeuws schilderij van Job.


Vanaf het begin van deze eeuw trokken vele tienduizenden Tilburgers op 10 mei te voet naar Enschot. In 1939 werd het aantal uit Tilburg afkomstige bedevaartgangers geschat op 20.000 tot 25.000 personen. Bekend was het van oorsprong Vlaamse bedevaartsliedje dat op heen- en terugweg gezongen werd:


En dan gaan we naar St. Job / Op eenen ezel, op eenen ezel

En dan gaan we naar St. Job / Op eenen ezel zonder kop!

En dan komen we weer terug / Op eenen ezel, op eenen ezel

En dan komen we weer terug / Op eenen ezel zonder rug.


Er waren geen uitbundige processies en er was ook geen sprake van georganiseerde bedevaarten door broederschappen. De Tilburgse bedevaartgangers kwamen in groepjes via de Enschotsebaan. Onderweg maakten zij van wilgenhout een St. Jobsstok. Rond de Enschotse kerk stonden verschillende kraampjes met vis en kaneelstokken, en ooit zijn er flesjes Sint-Jobswater verkocht. In 1913 verpachtte de gemeente 32 kraampjes bij de kerk. 23 ondernemers waren afkomstig uit Tilburg. Traditioneel is het kopen van een bundeltje scharren die destijds aan de St. Jobsstok werden gebonden en over de schouder werden gedragen om deze thuis op te eten. De terugreis ging dan via de Bosscheweg. Nog steeds wordt op de eerste zondag van het octaaf (10 tot en met 17 mei) de bedevaart naar St. Job georganiseerd. Sinds 1991 maakt de Stichting St. Job te Berkel-Enschot zich sterk om de bedevaart weer nieuw leven in te blazen, en niet zonder succes.


Bron: Ronald Peeters