Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Sint-Lambertus attributen

de Attributen van St. Lambertus
BANK 5 - 03 DE ATTRIBUTEN VAN SINT LAMBERTUS.jpg

Rij 5 bank 3 De attributen van Sint-Lambertus

De attributen van St.-Lambertus, de patroon van onze parochie: de bisschopsmijter (de krullen in S van Sint en L van Lambertus), de bisschopsstaf en de lans waarmee hij werd gedood.

Lambertus is geboren in Maastricht, werd opgeleid door bisschop Theodardus, die hij in 672 opvolgde als bisschop van Maastricht. Lambertus werkte nauw samen met Willibrordus bij de kerstening van de Lage landen. Om die reden staat Lambertus bekend als “de missionaris van de Kempen”. In veel plaatsen in Brabant is de parochie vernoemd naar Sint-Lambertus. Ook in Udenhout. Al in 1474 was er in Udenhout een kapelletje met een altaar ter ere van de H.Maria, de H.Nicolaas en de H.Lambertus. Lambertus werd slachtoffer van een politieke moord. Zijn opvolger, Hubertus, verplaatste de bisschopszetel naar Tongeren en Luik. Van Lambertus wordt verteld dat hij in het klooster waar hij woonde eens zijn sandaal liet vallen, midden in de nacht. Om de herrie die dat gaf, moest Lambertus de nacht buiten doorbrengen, in de sneeuw. Eens tekende Lambertus een kruis op de grond. Daar ontstond een bron, waaruit volop water stroomde. Lambertus is onder andere patroon van de boeren en patroon van de huwelijkstrouw. Hij was ook de patroon van de arbeidersvereniging van de Udenhoutse steenfabriek.