Science Café Tilburg

BalkTiu.jpg

Het Science Café Tilburg (SCT) is opgericht in 2006 door een groep TiU-medewerkers op initiatief van Ad Vingerhoets, hoogleraar Emoties en welbevinden. Het café biedt een platform voor dialoog en discussie tussen wetenschappers en geïnteresseerden in de wetenschap. Op deze manier verhoogt het SCT de belangstelling voor de wetenschap en maakt het wetenschappelijke kennis beter toegankelijk voor een breed publiek, met name voor de Tilburgse bevolking.

Het SCT organiseert jaarlijks vijf reguliere avonden in een café-setting met muzikale omlijsting en een cabaretesk lied dat aansluit bij het onderwerp van de avond. De wetenschapsgebieden die aan de orde komen zijn zeer divers: van emoties tot nanotechnologie en van muziek tot de opwarming van de aarde. De organisatie houdt bij het selecteren van de onderwerp en sprekers rekening met actuele maatschappelijke ontwikkelingen.

Sciencecafe.jpg

Science Café XL

Sinds 2013 vindt er jaarlijks ook een XL-editie van het Science Café plaats in Theaters Tilburg. Te gast waren hiervoor onder andere: primatoloog Frans de Waal, ‘wiskundemeisje’ Ionica Smeets (foto), astronaut André Kuipers en T-Rex-deskundige Anne Schulp. De laatst twee hebben ook een kindercollege gegeven voor het junior-SCT, georganiseerd in samenwerking met het Wetenschapsknooppunt. Deze junior edities zijn gericht op leerlingen uit de bovenbouw van het primair onderwijs en vonden plaats voorafgaand aan het 'volwassen' SCT.


Evenementen

In samenwerking met Tilburg Debatstad waren er evenementen met Mark van Roosmalen over zijn werk als primatoloog in Brazilië en over verslaving en aan drugs gerelateerde problematiek. Ook is het SCT verantwoordelijk voor de invulling van een programmadeel tijdens de jaarlijkse Night University. Het Science Café wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Tilburg, Tilburg University en verschillende kleine sponsors. Daarnaast betalen bezoekers een kleine entreeprij