Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Schuurmans, Adrianus Johannes Josephus

Ad Schuurmans
Ad Schuurmans. privecollectie Schuurmans.jpg
Foto: Privécollectie fam. Schuurmans
Volledige namen Adrianus Johannes Josephus Schuurmans
Geboortedatum 25-03-1922
Geboorteplaats Tilburg
Adres Sint Janstraat 31
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Textielarbeider
Overlijdensdatum 29-09-1944
Plaats van overlijden Hattingen (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Adrianus (Ad) Johannes Josephus Schuurmans (Geb. Tilburg 25-3-1922– gest. Hattingen (DE) 29-9-1944), textielarbeider. Zoon van Norbertus Cornelius Schuurmans (1893-1968) en Maria Petronella Notenboom (1894-1967). Hij overlijdt op 29-09-1944 in Hattingen.

Achtergrond en jeugd

Adrianus Johannnes Josephus Schuurmans wordt op 25 maart 1922 te Tilburg geboren als zoon van Norbertus Cornelius Schuurmans, fabrieksarbeider, en Maria Petronella Notenboom. Hij wordt geboren in de Hoefstraat en groeit op in de St. Janstraat. In het gezin van vijf kinderen is Adrianus de middelste, hij heeft twee broers en twee zussen.

Bron: Roomsch Leven 2 juni 1945

Arbeidsinzet in Duitsland

Op 26 oktober 1942 vertrekt Adrianus voor de eerste keer naar Duitsland. Hij wordt verplicht te gaan werken en wordt tewerkgesteld bij Hattingen en ondergebracht in het grote kamp voor dwangarbeiders, Wohnlager Henrichshütte. Na negen maanden mag Adrianus voor de eerste keer met verlof. Eenmaal thuis besluit hij onder te duiken.

Privécollectie fam. Schuurmans

Op 26 februari 1944 wordt Adrianus gearresteerd en afgevoerd naar kamp Amersfoort. Op 5 april 1944 wordt hij op transport gesteld naar Hattingen om weer tewerkgesteld te worden bij Henrichshütte, hoogovens. Een belangrijke industrie in oorlogstijd want hier werd ruwijzer geproduceerd. Een groot deel van de arbeiders bestaat uit tewerkgestelden en krijgsgevangenen. In 1944 is elke vierde Hattinger een buitenlander. Het woonkamp waar Adrianus woont, Wohnlager Henrichshütte, telt in die tijd 2500 tewerkgestelden.

In september 1944 wordt Schuurmans ziek en overlijdt. In de overlijdensverklaring staat dat hij overleden is aan griep, keelpijn, bronchitis, gastro-enteritis en een zwak hart. Adrianus is in een verzamelgraf begraven op het plaatselijke kerkhof.

Gebeurtenis

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Externe links