Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Schutting met luik langs de Atelierstraat

Hetluikenschutting.png

De betonnen schutting langs de Atelierstraat is gebouwd in 1922 en dient als afscheiding van de NS-Werkplaats. De schutting verving de tot dan toe gebruikte afscheiding van rechtop geplaatste oude dwarsliggers (verhoogd met prikkeldraad).

Luikatelierstraat.jpg

Het luik

In de muur bevinden zich op twee plaatsen dichtgelaste ijzeren platen ter grootte van ongeveer 30 x 45 centimeter. Deze konden van binnenuit worden geopend en gesloten. Naar verluidt dienden deze luiken als doorgeefluik voor het brengen van ‘warm eten’. Hierdoor hoefde men niet helemaal om te lopen naar de officiële ingang. Het gerucht gaat dat in de andere richting, van binnen uit, ook wel wat verdween, met name koperbeslag.

Schuttingatelierstraat.jpg

Schutting

De totale lengte van de muur bedroeg 550 meter en lag langs de gehele toenmalige lengte van de Atelierstraat, van de Koestraat tot de gebouwen van Deprez. In 1980 is een gedeelte van de schutting vervangen door een stalen traliehek op wens van bewoners van de Atelierstraat. Tegenwoordig resteert nog ongeveer 180 meter van de schutting (tussen de Besterdring en de Wagenstraat).

Het beton van de schutting is tegenwoordig in vrij slechte staat. De schutting is aan de zijde van de werkplaats inmiddels vrijwel geheel onder de graffiti gezet, terwijl de zijde aan de Atelierstraat grotendeels schoon is.


Het Geheugen van Tilburg

Bron