Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Schoutens, Johan Josephus Wilhelmus

Johan Josephus Wilhelmus Schoutens
Volledige namen Johan Josephus Wilhelmus Schoutens
Geboortedatum 08-03-1924
Geboorteplaats Tilburg
Adres Jozef Israëlsstraat
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 24-01-1945
Plaats van overlijden Mauthausen (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Johan Josephus Wilhelmus Schoutens (Geb. 8-3-1924– gest. Mauthausen 24-1-1945), arbeider. Zoon van Cornelius Adrianus Schoutens (1878-1959) en Henrica van Wanrooij (1885-1966).

Achtergrond en jeugd

Johan wordt op 8 maart 1924 te Tilburg geboren als zoon van Cornelius Adrianus Schoutens, arbeider en Henrica van Wanrooij. Johan is het derde kind van de vijf van het echtpaar Schoutens-van Wanrooij. Voor zijn moeder was dit het tweede huwelijk nadat ze weduwe werd van Joannes Marinus Priemus. Johan heeft 6 halfbroers en zussen.

Arbeidsinzet in Duitsland

Johan wordt opgeroepen om in Duitsland te gaan werken. Hij komt terecht bij de Krupp fabrieken in Essen. De firma Krupp was een Duitse staal- en wapenfabrikant.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ongeveer een derde van de 1,5 vierkante kilometer bebouwde fabrieksterreinen van Krupp, voornamelijk fabrieken in het buitengebied, volledig verwoest, nog een derde gedeeltelijk. Tijdens de eerste aanval op de eigenlijke gietstaalfabriek in maart 1943 gooiden de geallieerden 30.000 bommen, met omliggende woonwijken en burgers die worden gebombardeerd. Al met al is de Krupp-fabriek 55 keer vanuit de lucht aangevallen.

Bunkers op het fabrieksterrein waren tijdens de bombardementen beschikbaar voor werknemers, maar niet voor dwangarbeiders. Met de constante dreiging van aanvallen uit de lucht moet het zenuwslopend geweest zijn voor de dwangarbeiders.

Johan staat vanaf 21 juli 1942 geregistreerd als arbeider bij de Krüpp fabrieken maar op 14 september 1944 krijgt hij de aantekening contractbreker. Een week later wordt hij door de politie in Essen opgepakt en doorgestuurd naar concentratiekamp Flosssenburg, aan de tegenwoordige Tsjechische grens. Daarna wordt Johan naar concentratiekamp Mauthausen Gusen gestuurd, hij wordt daar op 25 oktober 1944 ingeschreven. De behandeling in beide kampen is vreselijk. Gevangen moeten zware arbeid verrichten in een steengroeve en zijn blootgesteld aan de gruwelijke gedragingen van de kampleiding. Daarnaast zijn de kampen overbevolkt en worden de gevangenen uitgehongerd en ontbreekt het aan de meest elementaire medische zorg. Johan Schoutens overlijdt 3 maanden na aankomst in concentratiekamp Mauthausen

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Gebeurtenis

Externe links