Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Schoorstraat 53

Moffenhoeve
OdenhoutSchoorstraat53-1.jpeg
Schoorstraat 53
Schoorstraat 53
13.6 A sectie A2Moffenhoef 1957.png
De Moffelhoeve anno 1957.

De Moffenhoeve, Schoorstraat 53, ook Moffelhoeve geheten, is een zeer oud landgoed verbonden aan het kasteel van Loon op Zand. Het was tot 1930 eigendom van de eigenaren van het kasteel van Loon op Zand. De naam Moffenhoeve voert terug op een huurder, el enkele eeuwen geleden, die er een steenbakkerij en/of steenhandel had. Een mof is een soort steen. Later is de herkomst van de naam ten onrechte gekoppeld aan de Duitse adellijke familie Van Salm-Salm, in de 18e eeuw eigenaar van het kasteeltje in de heerlijkheid Loon op Zand. De naam van de boerderij is in 1957 gewijzigd in Moffelhoeve. (Zie ook Unentse Sprokkels 10, blz. 20-21.)

De oude hoeve is in 1900 afgebrand. De familie Verheijen uit Loon op Zand verkoopt in 1930 de Moffenhoeve in twee kavels. Kavel 1 bestaat uit de boerderij, een schuur, erf, bouwland en weiland, in totaal groot 9,65 ha. De boerderij is verhuurd aan Zegerus (Willem) de Jong voor wie een huurcontract liep tot 1932. Het tweede kavel bestaat uit akkers en weilanden, in totaal groot 10,88 ha en verhuurd aan Martinus Keuninx, Adrianus Dekkers en Adrianus Mathijssen. Kavel 1 inclusief de boerderij wordt gekocht door landbouwer Willem de Jong, de huurder. Kavel 2 wordt gekocht door Kees (Johannes Cornelis) van de Voort, die aan de zuidkant (richting Loonse Molenstraat) al buur was van Moffenhoeve. Kees van de Voort bouwt er een nieuwe boerderij op met de naam Moffenhoeve (in plaats van de afgebrande hoeve) en verhuurt die aan de familie Van den Brand. Erfgename Cor van de Voort (tweede dochter van Kees van de Voort) heeft in 1957 de boerderij verkocht aan de familie Schoones, afkomstig uit Acht, die er heeft gewoond tot 2008. Daarna is Peter van den Brand eigenaar geworden.


Zie ook 55 Moffenhoeve