Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Schoorstraat 14

De Strijdhoef
OdenhoutSchoorstraat14-1.jpeg
Kasteel De Strijdhoef, Schoorstraat 14

Op de locatie van de oude Grote Strijdhoeven vinden we vandaag de dag kasteel De Strijdhoef. Het kasteel is gebouwd in 1761 door Willem baron van Dopff. Er zijn enkele mooie tekeningen bewaard gebleven die de planfase nooit zijn ontstegen, zoals een fraaie tekening getiteld Chateau d’Udenhout “Strijhoef” waar een huis staat dat erg lijkt op het huidige kasteel, maar dan met een torentje tegen de zijgevel. De toren heeft het waarschijnlijk uit kostenoverweging niet gehaald.

Het kasteel en het landgoed zijn thans fiscaalrechtelijk ondergebracht in een zogenaamde transparante natuurschoonwet BV. De aandelen van deze BV zijn civielrechtelijk in eigendom van een stichting. Arthur Leijten is directeur van de natuurschoon BV en dat maakt hem feitelijk tot kasteelheer.

Boeken over het kasteel

De recente geschiedenis van kasteel De Strijdhoef is vastgelegd in twee boeken: In 1982 een boek van de hand van Jan van de Voort getiteld “Leengoed en kasteel De Strijdhoef te Udenhout, 1380-1982” en in 2011 een boek van het Schrijversteam van Heemcentrum ’t Schoor getiteld “Over ’t Kasteel, 250 jaar kasteel De Strijdhoef Udenhout, 1761-2011”.


Zie ook 53 De Strijdhoef