Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Scholberg, Franciscus Johannes Hubertus

Frans Scholberg
Volledige namen Franciscus Johannes Hubertus Scholberg
Geboortedatum 23-09-1904
Geboorteplaats Tilburg
Adres Ringbaan-West 171
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Monteur
Overlijdensdatum 13-12-1943
Plaats van overlijden Brühl (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Franciscus Johannes Hubertus Scholberg (Geb. Tilburg 23-09-1904– gest. Brühl 13-12-1943), monteur. Zoon van Arnoldus Ludovicus Cornelius Scholberg (1878-1919) en Johanna Petronella Josephina de Reijdt (1882-1930).

Achtergrond en jeugd

Frans Scholberg wordt op 23 september 1904 te Tilburg geboren als zoon van Arnoldus Ludovicus Cornelius Scholberg, boekdrukker en Johanna Petronella Josephina de Reijdt. Frans groeit op in de Nieuwlandstraat waar zijn ouders een drukkerij en boekhandel hebben. Zijn vader overlijdt in 1919 waarna zijn moeder de zaak alleen voortzet. Na het overlijden van zijn moeder in 1930 woont Frans op verschillende adressen binnen en buiten Tilburg om vanaf 1937 bij zijn broer en gezin aan de Ringbaan West in te gaan wonen.

Arbeidsinzet in Duitsland

Frans wordt verplicht om in Duitsland te gaan werken. Hij komt terecht bij Roddergrube AG abt. Vereinigte Ville. Hij werkt in deze bruinkoolmijn van 15 mei 1942 tot zijn overlijden op 13 december 1943. Frans wordt begraven op het kerkhof van Brühl om later herbegraven te worden op Nederlands ereveld te Düsseldorf-Oberbilk.

NTC 27 december 1943

Gebeurtenis

Overleden tijdens de arbeidsinzet in Duitsland.

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Externe links