Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Schijvens, Alphonsius Antonius

Alphonsius Antonius Schijvens
Afbeelding gewenst
Volledige namen Alphonsius Antonius Schijvens
Geboortedatum 18-03-1920
Geboorteplaats Amsterdam
Adres Pieter Vreedepad 21
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Los arbeider
Overlijdensdatum 02-03-1945
Plaats van overlijden Sachsenhausen, Oranienburg (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Alphonsius Antonius Schijvens (Geb. Amsterdam 18-3-1920– gest. Sachsenhausen, Oranienburg 2–3-1945), arbeider. Zoon van Josephina Maria Cornelia Paulissen (1898-1984). Op 3-1-1940 trouwt hij met Anna Catharina de Beer. Uit dit huwelijk worden drie kinderen geboren. Op 2–3-1945 overlijdt Schijvens in Sachsenhausen.

Achtergrond en jeugd

Alphonsius Antonius Paulissen wordt op 18 maart 1920 te Amsterdam geboren als zoon van Josephina Maria Cornelia Paulissen. In het bevolkingsregister staat zij als 'werkster' genoemd. In april 1920 vertrekt zij met haar pasgeboren zoontje weer terug naar Tilburg, waar zij oorspronkelijk vandaan komt. Op 25-10-1922 trouwt zij met Joannes Gerardus Josephus Alphonsus Schijvens (1902-1978). Bij het huwelijk wordt Alphons door beiden erkend en krijgt hij de achternaam Schijvens. Er worden nog twee kinderen geboren, voordat het huwelijk in 1939 ontbonden wordt.

Alphonsius trouwt op 3 januari 1940 op 19-jarige leeftijd met de even oude Anna Catharina de Beer. Er worden drie kinderen geboren, een dochter in 1938 en twee zoontjes in 1939 en 1941. De jongetjes overlijden beiden op jonge leeftijd.

Arbeidsinzet in Duitsland

Schijvens houdt zich wel eens bezig met smokkel e.d. en wordt in mei 1942 gearresteerd en naar concentratiekamp Vught overgebracht. In 1943 verblijft hij weer in Vught en wordt dan twee maanden tewerkgesteld op buitencommando Moerdijk waar tankvallen gegraven moesten worden. In februari 1944 wordt hij nogmaals te werk gesteld in Moerdijk.

Tankvallen graven Bron:Oorlogsbronnen.nl

Het is niet duidelijk wanneer Schijvens naar Duitsland gezonden wordt. Uiteindelijk overlijdt hij op 2 maart 1945 in concentratiekamp Sachsenhausen bij Berlijn.

Gebeurtenis

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Externe links