Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Schepers, Albert

Albert Schepers
Volledige namen Albert Schepers
Geboortedatum 13-10-1919
Geboorteplaats Tilburg
Adres Le Sage ten Broekstraat 13
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Henrika van der Ende
Beroep Metaalbewerker
Overlijdensdatum 10-04-1945
Plaats van overlijden Engelsdorf (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Albert Schepers (geb.Tilburg 13-10-1919 overl. Engelsdorf 10-4-1945) Zoon van Josephus Petrus Schepers (1893-), gaswaterstoker, en Christina Robeerst (1894-1961).

Achtergrond en jeugd

Albert Schepers, metaalbewerker, wordt op 13 oktober 1919 geboren als tweede kind van Josephus Petrus Schepers en Christina Robeerst. Albert groeit op in een gezin van 10 kinderen als tweede in de rij. Hij heeft 4 zusjes en 5 broers. Geboren in de Lovensestraat, verschillende verhuizingen later wordt Le Sage ten Broekstraat het woonadres van het gezin. Op 25 mei 1943 trouwt Albert op 23-jarige leeftijd met Hendrika van der Ende 22 jaar oud, controleuse van beroep. Als Albert na een korte onderbreking weer Duitsland gestuurd wordt vanwege de arbeidsinzet reist zijn vrouw Hendrika hem achterna. Zij vindt een baantje als keukenhulp.

Arbeidsinzet in Duitsland

Albert werd verplicht om te gaan werken in Duitsland. Hij kwam in Engelsdorf terecht bij de Duitse spoorwegen. In de ochtend van 6 april 1945 is er een groot bombardement op het transportknooppunten Halle, Leipzig-Wahren, Mockau, Engelsdorf gepland. De geallieerden willen de treinenloop verstoren en weten dat ze een gevoelige slag toe kunnen brengen aan het oost-west treinverkeer want dagelijks worden hier 2500 wagons gerangeerd. Maar het is op deze dag erg mistig en missen de bommen hun doel maar richten veel schade aan in het centrum van Leipzig. Hier vallen 696 ton brisantbommen en 132 ton brandbommen. Op 7 april worden er verkenningsvluchten uitgevoerd door de geallieerden en wordt het duidelijk dat Engelsdorf, Mockau en Wahren als verkeersknooppunten niet uitgeschakeld waren.

Maar op 10 april vindt er nogmaals een aanval plaats op het knooppunt. Van 17:55 tot 18:02 hebben 124 Lancaster-bommenwerpers 505,4 ton explosieven en 14,3 ton brandbommen gedropt.

Schade aan rangeerterrein Engelsdorf na bombardement

Het doel was de vernietiging van het vrachtemplacement Engelsdorf en de Reichsbahn-reperatiewerkplaats . De luchtverkenning die op 11 april 1945 boven Leipzig werd gevlogen, bevestigde het verwoestende effect van deze aanval. Heel veel schade is er aangericht in Engelsdorf. De aanval kostte 337 levens. Albert komt om tijdens dit bombardement. Bij hetzelfde bombardement komen zijn vrouw Hendrika Schepers-van den Ende en Sjors Geux om

Rouwadvertentie NvhZ 11 juli 1944


Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Internet

Gebeurtenis

Externe links