Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Schepers-van den Ende, Hendrika

Hendrika Schepers-van den Ende
Volledige namen Hendrika van den Ende
Geboortedatum 18-07-1920
Geboorteplaats Haarlem
Adres Le Sage ten Broekstraat 13
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Albert Schepers
Overlijdensdatum 10-04-1945
Plaats van overlijden Engelsdorf (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Hendrika van den Ende (geb. Haarlem 18-7-1920 overl. Engelsdorf 10-4-1945) dochter van Gerardus Johannes van den Ende (1894-1944), machineslijper, en Alida van der Aart (1897-1984).

Achtergrond en jeugd

Hendrika van den Ende, controleuse, wordt op 18 juli 1920 geboren in Haarlem als dochter van Gerardus Johannes van der Ende en Alida van der Aart. Het gezin verhuist in 1933 naar Tilburg. Na 3 dochters wordt er in Tilburg in 1936 nog een zoon geboren en samen groeien ze op in de Van Alphenstraat. Op 25 mei 1943 trouwt Hendrika op 22-jarige leeftijd met Albert Schepers. Als Albert Naar Duitsland gestuurd wordt vanwege de arbeidsinzet reist Hendrika hem achterna.

Arbeidsinzet in Duitsland

Albert wordt verplicht om te gaan werken in Duitsland. Hij komt in Engelsdorf terecht. In de ochtend van 6 april 1945 is er een groot bombardement op het transportknooppunten Halle, Leipzig-Wahren, Mockau, Engelsdorf gepland. De geallieerden willen de treinenloop verstoren en weten dat ze een gevoelige slag toe kunnen brengen aan het oost-west treinverkeer want dagelijks worden hier 2500 wagons gerangeerd. Maar het is op deze dag erg mistig en missen de bommen hun doel maar richten veel schade aan in het centrum van Leipzig . Hier vallen 696 ton brisantbommen en 132 ton brandbommen. Op 7 april worden er verkenningsvluchten uitgevoerd door de geallieerden en wordt het duidelijk dat Engelsdorf, Mockau noch Wahren als verkeersknooppunten uitgeschakeld waren.

Maar op 10 april vindt er nogmaals een aanval plaats op het knooppunt. Van 17:55 tot 18:02 hebben 124 Lancaster-bommenwerpers 505,4 ton explosieven en 14,3 ton brandbommen gedropt.

Schade aan rangeerterrein Engelsdorf na bombardement

Het doel was de vernietiging van het vrachtemplacement Engelsdorf en de Reichsbahn-reperatiewerkplaats . De luchtverkenning die op 11 april 1945 boven Leipzig werd gevlogen, bevestigde het verwoestende effect van deze aanval. Heel veel schade is er aangericht in Engelsdorf. De aanval kostte 337 levens. Hendrika komt om tijdens dit bombardement. Bij hetzelfde bombardement komen Sjors Geux en haar man Albert Schepers om.

Rouwadvertentie NvhZ 11 juli 1944


Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Gebeurtenis

Externe link

Hendrika Schepers-van den Ende op Oorlogsbronnen.nl