Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Schelleman, Richard Marie

Richard Marie Schelleman
Schelleman.jpg
Volledige namen Richard Marie Schelleman
Geboortedatum 02-09-1920
Geboorteplaats Axel
Adres Bisschop Zwijsenstraat 72
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Pauline Marie van Giezen
Beroep Muziekleraar
Overlijdensdatum 22-02-1945
Plaats van overlijden Bergen-Belsen (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Richard Marie Schelleman (Geb. Axel 2-9-1920– gest. Bergen-Belsen (DE) 22-2-1945), muziekleraar. Zoon van Petrus Johannes Schelleman en Sidonia Joanna Begijn. Op 14-08-1942 trouwde hij te Middelburg met Paulina ('Pauly') van Giezen. Schelleman overleed op 22 ebruari 1945 in Bergen-Belsen.

Achtergrond en jeugd

Op 2 september 1920 wordt Richard Schelleman in het Zeeuwse Axel geboren als zoon van Petrus Schelleman, fotograaf, en Sidonia Begijn. Richard Schelleman groeide in Axel op in een gezin met drie oudere zussen.

Na de lagere school volgde Richard de kweekschool in Oudenbosch. Vervolgens studeerde hij aan het Conservatorium voor Muziek in Tilburg, afdeling Kerkmuziek. Hij specialiseerde zich tot organist aan de Leergangen in Tilburg. Richard werkte daarna als organist en muziekleraar. Op 14 augustus 1942 trouwde hij te Middelburg met Paulina ('Pauly') van Giezen, die hij in 1941 had leren kennen. Ook werd Richard eind 1941 benoemd tot organist aan de Sint Catharinakerk te Eindhoven. Het orgel van deze kerk was en is nog steeds het grootste kerkorgel in Nederland. Pauly en Richard woonden in Eindhoven totdat tijdens het Sinterklaasbombardement op de Philips fabrieken op 6 december 1942 ook de Sint Catharinakerk werd verwoest.

Daarom verhuisden zij naar Tilburg waar hun zoon Peter in mei 1943 geboren werd. Pauly en Richard werden beiden opgeroepen voor de arbeidsinzet. Aangezien Richard al geweigerd had lid te worden van de Toonkunstenaarsbond, besloten zij eind 1943 naar Engeland te vluchten via Frankrijk en Spanje.

Bij Biarritz werden zij in mei 1944 gearresteerd. Pauly beviel in Zuid-Frankrijk van een dood geboren tweeling. Richard werd afgevoerd naar het concentratiekamp Bergen-Belsen waar hij op 22 Februari 1945 overleed. Ook Pauly overleefde de oorlog niet; via Ravensbrück is zij getransporteerd naar Büchenwald waar zij in het HASA-Taucha Arbeitslager bij de HASA fabrieken als arbeider tewerk gesteld werd. Op 14 April 1945 werd zij voor het laatst gezien bij Wurzen ten oosten van Leipzig. Daarna ontbreekt elk spoor. Hun zoon Peter werd in Axel grootgebracht door Richard’s ouders.

Auteur: Peter Schelleman

De Maasbode 10 april 1946

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Externe link

Gebeurtenis