Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Scheer, Dirk

Dirk Scheer
Scheer Dirk.jpg
Dirk Scheer
Volledige namen Dirk Scheer
Geboortedatum 16-02-1925
Geboorteplaats Goirle
Adres Osdorperweg 177
Woonplaats Amsterdam
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 18-02-1949
Plaats van overlijden Djambi, Indonesië
Bijzonderheden Neergeschoten toen hij op wacht stond

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog(en) daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk al deze Goirlese slachtoffers van die tijd te herdenken.

Hiermee worden o.a. bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, en Goirlese militairen.

Al deze burger- en militaire slachtoffers van Goirle zijn personen die in Goirle geboren zijn of ten tijde van de oorlog(en) in Goirle woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen.

Goirlese burger- en militaire slachtoffers van deze oorlog(en) zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder van hen een foto en levensbeschrijving op te nemen.

We willen door hier hun verhaal te vertellen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.


Dirk Scheer (Geb. 16-02-1925 – overl. 18-02-1949), zoon van Jan Cornelis Scheer (1893- ? ) en van Willemina van der Heul (1897- 1977).

Achtergrond

Dirk wordt geboren op 16 februari 1925 in Goirle in het gezin van Jan Cornelis Scheer en Willemina van der Heul. Jan is rijksambtenaar bij de belastingen en daardoor moet hij nogal eens van standplaats veranderen. Komende uit Krimpen a.d. Lek vestigt het gezin zich in 1922 in Goirle. In 1928 verhuist men naar Rotterdam om in 1930 weer naar Alphen te verhuizen. De laatst bekende verhuizing geschied in 1934 als ze naar Aalst-Waalre gaan. Dirk is dus vooral in Alphen en Aalst naar school gegaan.

Als soldaat naar de Oost

In het najaar van 1947 meldt hij zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht in Assen, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij het 5-4 Regiment Infanterie onder nummer 19250216140. Na een opleiding van anderhalve maand vertrekt hij met de Grote Beer naar de Oost, waar hij begin december 1947 aan land gaat in Balikpapan op Borneo. Vandaaruit wordt Dirk met zijn compagnie overgebracht naar Bandjermasin, waar hij verschillende posten in de binnenlanden van het oosten van het enorme eiland inneemt. Ook tijdens deze Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 hebben de Nederlandse militairen de situatie onder controle; voor hen zouden de onrusten pas daarna aanbreken met de verschijning van een divisie van de Republikeinse Marine die ten noorden van Bandjermasin voor onrust zorgt. Na afloop van de Actie komt Dirk op 18 februari 1949 om het leven. Als overlijdensplaats wordt Djambi op Sumatra genoemd; mogelijk is Dirk daar tijdens transport aan een eerdere verwonding bezweken, of is een verkeerde overlijdensplaats geïdentificeerd. Dirk is 24 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands Ereveld Pandu.

Graf Scheer.jpg

Bronnen


Het graf van Dirk op het Nederlandse ereveld Pandu bij Bandung.