Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Sandoel 12 (Raamsdonksveer)

Adres voor 01-01-1949: Sandoel I.86

Schuur Sandoel 12.


Veers Erfgoed is "sleutelbeheerder" van dit pand


Bewoners

Jaar Naam
ca. 1940 - 1972 Schuur (Berende)


(Ver)bouwgegevens
ca. 1940 Gebouwd
ca. 1972 Afgebroken


Bijzonderheden over dit pand


Juin-distributieplaats

De schuur werd gebruikt als koeienstal en opslag van hooi, maar was ook een distributiepunt voor het juingebeuren. Hier werd de juin afgeleverd door de fabriek, de mensen kwamen de zakken van 50 kilo ophalen om te juinen en brachten die later schoongemaakt weer terug. Vooraf en na het juinen werden de zakken op een bascule gewogen. Aan de hand van het overblijvende gewicht werd uitbetaald.


Voetbalkleedkamer

Voetballen op het industrieterrein op het Sandoel begin jaren 60. Vanaf ca 1972 kwamen hier de loodsen van transportbedrijf Adriaanse. De foto is van het 2e elftal van SSC (Sandoelse Sport Club), een club die in de zomeravond competitie voetbalde. Sandoelse Boys speelde hier ook hun wedstrijden. Staand v.l.n.r. Ad Soeters (leider), Sjaak kerst, Ben van de Ploeg, Ad Fens, Giel Oome, Kees Busio, Johan Broeders, Broer de Ruijter (leider). Gehurkt v.l.n.r. Stef Hovens, Adrie Weeland, Jan de Ruijter, Cor Oomen, Jan Snijders. Bron: Ad Soeters


Een tijd lang ging voetbalclubje "Sandoelse Boys", die voetbalden op het naastgelegen veld, hier verkleden en beetje wassen/afspoelen. Toen de kleuren van het clubje gekozen moesten worden zei "Kolleke" tijdens een vergadering bij Janus de Ruijter dat hij een zakkenkleurtje wel een mooie kleur vond. Die suggestie werd hem niet in dank afgenomen. Maar na een voetbalwedstrijdje werd er altijd een lekker glaasje bier gedronken bij café Berende.

Ook het korte tijd later, begin jaren '60, ontstane SSC (Sandoelse Sport Club) speelde hun wedstrijden op dit naastgelegen "industrieterrein". Ze speelden in witte shirtjes, overhemden of wat voor handen was. De broekjes werden gemaakt door Leen Soeters net als ook de cornervlaggen. Beide clubs speelden in de zomeravondcompetitie. Er werd meestal gevoetbald in het voorjaar en de zomer op doordeweekse avonden, tegen onder andere schipperselftallen, EVV uit Rijen, MPO uit Oosterhout. De clubs trokken best bekijks, regelmatig stonden 300 mensen langs de zijlijn.


Rond 1972 is deze schuur afgebroken



Heeft u meer informatie over dit pand? opdekaart@veerserfgoed.nl