Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Sande, Gerardus van de

Gerrit van de Sande
Volledige namen Gerardus van de Sande
Geboortedatum 09-04-1916
Geboorteplaats Tilburg
Woonplaats Gasstraat 25
Burgerlijke staat Tilburg
Naam echtgeno(o)t(e) Ongehuwd
Beroep Wever
Overlijdensdatum 30-01-1943
Plaats van overlijden Mülheim a.d. Ruhr (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Gerardus van de Sande (Geb. Tilburg 9-4-1916– gest. Mülheim an der Ruhr (DE) 30-1-1943), arbeider. Zoon van Antonius Cornelius van de Sande (1884-1975) en Maria Joanna van den Brekel (1882-1970). Hij overlijdt op 39-1-1943 in Mülheim an der Ruhr. Van de Sande was niet getrouwd.

Achtergrond en jeugd

Gerardus wordt op 9 april 1916 te Tilburg geboren als zoon van Antonius Cornelius van de Sande, wollenstoffenwever, en Maria Joanna van den Brekel. Het gezin van de Sande bestaat uit zes jongens en vier meisjes, één jongetje overlijdt op jonge leeftijd. Gerardus is de negende in de rij.

Arbeidsinzet in Duitsland

Gerardus wordt verplicht om te gaan werken in Duitsland en vertrekt 28 oktober 1942. Hij komt terecht in Mülheim aan de Ruhr bij Friedrich Wilhelms-Hütte (Eisenwerke Mülheim Meiderich) een ijzergieterij. Hier werden o.a. cilinderblokken gegoten. De meeste dwangarbeiders in Mülheim woonden in kampen die verspreid waren over de stad. De grotere waren het kamp Luisenhof aan de Bergstrasse, waar de buitenlandse arbeiders van de Friedrich-Wilhelms-Hütte waren gehuisvest ("Hüttenlager").

Als doodsoorzaak wordt aan de familie gemeld dat Gerardus op 30 januari 1943 gestorven is aan gebroken ribben en een longontsteking. Maar er wordt niet gemeld dat de oorzaak een bedrijfsongeval is.

NTC 6 maart 1943

Gerardus wordt begraven op het kerkhof van Mülheim an der Ruhr stadsdeel Broich en later herbegraven op Nationaal Ereveld Loenen.

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Gebeurtenis

Externe link