Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Ruijter, de - Uijen, van

Helaas geen foto.jpg
Naam Huib (Hubertus Cornelis) de Ruijter
Geboortedatum 08-03-1908 te H41 Raamsdonksveer
Overlijdensdatum 30-03-1995 te Geertruidenberg
Beroep Slachter / Betonwerker
Naam vrouw Adriana Maria (Jaantje) van Uijen
Geboortedatum 03-09-1904 te Raamsdonksveer
Overlijdensdatum 21-08-1990 te Raamsdonksveer
Huwelijksdatum 03-11-1938 te Raamsdonk


Kinderen
Jan
Lenie
Johan
Huub


Begin 20e eeuw waren de panden nrs. 50 en 52 ėėn pand. Hier woonde de familie van Uijen. Later is de familie De Ruijter op Grote Kerkstraat 52 komen wonen, nadat Huib de Ruijter trouwde met Jaantje van Uijen. Huib is een zoon van Joannes de Ruijter en Geertrui van Seeters. Jaantje is een dochter van Johannes Cornelis van Uijen en Helena de Groot. Huib werkte bij Struijck. Ze kregen 1 dochter, Lenie, en 3 zoons Jan, Johan en Huub. Inwonend was Johannes C. van Uijen, de vader van Jaantje. Hij was slachter van beroep.

De broers Jan en Huib van Uijen waren slachter. Niet alleen aan hun eigen huis werd er geslacht. Ook gingen Jan en Huib bij boeren en particulieren aan huis slachten. Begin 20e eeuw was het in de Dubbeldamstraat in de slachttijd een bedrijvigheid van jewelste! Varkens werden voor het huis vastgelegd aan een ijzeren ring (links onder het raam). Daar wachtten ze hun beurt af om geslacht te worden. Die taferelen waren vroeger niets bijzonders. Het hoorde er gewoon bij. De jongens die op weg waren naar school, kwamen dan ook altijd te laat. Het was een attractie om bij Jan en Huib van Uijen te kijken naar het slachten van de varkens. De schoolmeester heeft Van Uijen daar wel eens op aangesproken. Dat kon toch echt niet! De jongens stonden in de rij om te vragen naar de klapblaas. Het varken werd geslacht en in twee helften aan de ladder gehangen. Daarna verder klaar gemaakt voor consumptie. Achter het huis was zelfs een stenen rookhok met een ijzeren deur ervoor om spek en worst te roken.

In het rechtse gedeelte van het huis Nr. 50 was ook een gezellig café. Die waren er in ’t Veer heel veel! In de mobilisatie tijd 1914-1918 brak een moeilijke periode aan. De burgemeester eiste dat bij verschillende gezinnen, dus ook bij van Uijen, een groot aantal soldaten moest worden ingekwartierd. Ze sliepen daar. Hun eten kwam uit de gaarkeuken die stond een stukje verderop in de straat tussen huisnrs. 71 – 77. Overdag waren die militairen op oefening, vooral marsen lopen. Zij moesten paraat zijn voor het geval ook in ons land de oorlog zou uitbreken.

  • Jan van Uijen trouwde in 1895 en stichtte een gezin. In 1912 overlijd zijn echtgenote.
  • Huib van Uijen bleef vrijgezel tot hij in 1912 op 49 jarige leeftijd trouwde en een eigen zaak begon op het Sandoel.

In 1922 trouwde de oudste dochter van Jan en vraagt haar echtgenoot Piet van Ginneke een bouwvergunning aan bij de gemeente tot “Verbouw van café tot woning”. Dus nrs. 50 en 52 werden gesplitst. Nr. 50 werd in 1960 verkocht. Er kwam in die helft geen Van Uijen meer wonen! De laatste van Uijen op nr.52 heeft daar gewoond tot 1990.


Heeft u meer informatie over deze personen? opdekaart@veerserfgoed.nl