Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Ruijs, Willem

Willem Ruys
Ruijs W.jpg
Willem Ruys
Geboortedatum 25-08-1894
Geboorteplaats Rotterdam
Adres Koningin Emmaplein 6
Woonplaats Rotterdam
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Euphemie Elisabeth van Houten
Beroep Directeur Rotterdamsche Lloyd
Overlijdensdatum 15-08-1942
Plaats van overlijden Goirle
Bijzonderheden Gefusilleerd

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk al deze Goirlese slachtoffers van die tijd te herdenken.

Hiermee worden o.a. bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, en Goirlese militairen.

Al deze burger- en militaire slachtoffers van Goirle zijn personen die in Goirle geboren zijn of ten tijde van de oorlog in Goirle woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen.

Goirlese burger- en militaire slachtoffers van deze oorlog zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder van hen een foto en levensbeschrijving op te nemen.

We willen door hier hun verhaal te vertellen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.


Willem Ruys (Rotterdam 25-08-1894 – Goirle 15-08-1942) directeur, zoon van Bernardus Ewoud Ruys en Wilhelmina Petronella van Hoboken.

Achtergrond

Na de HBS in Rotterdam studeerde Ruys in het Zwitserse Neuchâtel aan de Hogere Handelsschool. In 1917 vertrok hij naar Nederlands-Indië. Daar en in Australië, Japan en de Verenigde Staten van Amerika bekwaamde hij zich in de praktijk van het scheepvaartbedrijf. Hij werd in 1919 firmant van Wm. Ruy & Zonen en medeleider van de Rotterdamsche Lloyd. Hij was ook commissaris van andere belangrijke ondernemingen. Hij trouwde op 2 november 1934 in 's Gravenhage met Euphemie Elisabeth van Houten, en kreeg een dochter. Na het terugtreden van zijn vader en zijn oom als directeur van de Rotterdamsche Lloyd in 1940 werd hij tot directeur benoemd. Van 18 december 1940 tot 17 mei 1941 zat Ruys gevangen op verdenking van steun aan het verzet. Ruys had geweigerd om het verenigingsgebouw van ‘de Maas’ en de boten van de vereniging en haar leden af te staan aan de bezetter. Van 11 oktober 1941 tot 5 januari 1942 zat Ruys weer gevangen, ditmaal vanwege contacten met een Engelse agent. Op 13 juli 1942 volgde zijn derde arrestatie en werd hij als Todeskandidat (gijzelaar) gevangengezet in Beekvliet, onderdeel van kamp Sint-Michielsgestel.

Herdenking Fusillade (foto GeKa)

Gebeurtenis

Bronnen