Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Rose, George Herbert

George Herbert Rose
Volledige namen George Herbert Rose
Geboortedatum 1912
Woonplaats Auckland City (NZ)
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Sergeant
Overlijdensdatum 07-09-1942
Plaats van overlijden Alphen
Bijzonderheden Sneuvelde bij een vliegtuigcrash in het gebied van het Duitse schijnvliegveld 'De Kiek' onder Alphen.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Rang, functie en onderdeel

George Herbert Rose Serjeant (Wireless Operator/Air Gunner) 75 Sqdn RAF

Gebeurtenis

Het Ruhrgebied, centrum van de Duitse staalindustrie, blijft voor de geallieerden een zeer gewild aanvalsobject. In de nacht van 6 op 7 september 1942 voert No. 3 Group van Bomber Command opnieuw een aanval uit op Duisburg. Van de opgestegen 207 toestellen verschijnen er 175 boven het geplande doel en werpen in totaal 439 ton explosieven af. Acht toestellen gaan verloren. Eén van deze toestellen behoort tot het 75. New Zealand Squadron dat is opgestegen van de basis Mildenhall, in het graafschap Suffolk.

Het weer is helder deze septembernacht. De vliegtuigen passeren Tilburg dan ook op grote hoogte op hun ‘way home’. De bommenwerper van de Nieuw-Zeelanders wordt echter omstreeks 04.30 uur onderschept door een Duitse nachtjager en neergeschoten. Brandend stort het vliegtuig van boven het wolkendek naar omlaag en slaat te pletter nabij het Duitse schijnvliegeld ‘De Kiek’, langs de spoorlijn Tilburg-Turnhout. De gehele bemanning komt hierbij om het leven. Op 11 september 1942 worden zij gezamenlijk begraven op ‘Vredehof’.[1]

Behalve Rose komen om:

George Herbert Rose is begraven op de Algemene begraafplaats aan de Gilzerbaan te Tilburg, vak A, rij 1, graf 27-28.

Externe linkss

Literatuur

Beex, Bart, Schijnvliegveld De Kiek in verhaal & beeld (Goirle 2019)

Noten

  1. Bron: G. Kobes, De Tilburgse Koerier, 5 oktober 1989.